IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
17:03 | 29 ноември 2016
Обновен: 06:35 | 3 май 2024

Варна е с 9 номинации в конкурса „Сграда на годината"

Вижте кои са обществените здания в престижната надпревара

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Девет номинации има Варненска област в тазгодишното издание на конкурса „Сграда на годината". В категория „Сгради и паметници на културата" за приз се бори реновираният дворец „Евксиноград" и паркът му. Първоначалният проект за двореца е изработен в началото на 1882 година от австрийския архитект Виктор Румпелмайер, поканен лично от княз Батенберг за проектант на варненската му резиденция. Основният камък е положен тържествено на 16-ти август 1882 година, а грубият строеж е почти готов до 1885 година, когато строителството се прекратява поради политическата криза и последвалата абдикация на княз Батенберг.

 

Дворецът започва да функционира пълноценно от 1893 година, като е отговарял на най-високите за времето битови и технически стандарти. Още тогава дворецът е бил електрифициран, а от около 1905 година е напълно топлофициран. Проектът реставрира в оригинален вид фасадите на сградата и възстановява оригиналната пространствена структура и разпределенията на етажите от периода 1893-1908 година. Всички помещения от I и II етаж са възстановени с оригиналната им функция. Възстановено е и оригиналното разпределение на III етаж, където помещенията от източното крило запазват автентичния си вид, а останалите се използват за музей, разкриващ дворцовия живот и строителната история на сградата. Изпълнени са нови паркетни настилки, текстилни тапицерии по стените, нови настилки в сутерена.

 

 

снимка: Пламен Гутинов

 

С номинация в две категории е Юнашкия салон, чието здание бе реновирано през 2016-та година. Сградата се бори за приз в раздел „Сгради и паметници на културата", както и в „Сгради спортна и туристическа инфраструктура". Сградата е строена преди повече от 100 години по проект на архитект Манол Йорданов Стателов, с дарения от варненци, частично финансиране от Общината и с участието на няколко спортни организации. През Балканската война в наскоро построената сграда временно са настанени войскови части. По време на Втората световна война тя е превърната в убежище за германски войници. Пожар в края на войната унищожава до голяма степен материалната база. Но най-тежки са последствията за сградата след превръщането й в склад за жито. Тогава за пръв път е застрашена нейната цялост, тъй като под тежестта на струпаното зърно подът пропада. Въпреки нанесените трайни щети на Юнашкия салон, мястото остава средище за варненската общественост и място за тренировки и срещи на спортисти. През 2014 година зданието официално е обявено отново за общинска собственост и това поставя началото на конкретни мерки от страна на Община Варна за пълното възстановяване на Юнашкия салон.

 

В категория „Сгради спортна и туристическа инфраструктура" номинация получава и новият интериорен проект „Реконструкция и основен ремонт на ДКС/Зала „Конгресна". Две от общо 5-те номинации в категория „Жилищни комплекси" са варненски. Имаме и местни номинации за призове в разделите „Жилищни сгради", „Ваканционни комплекси" и „Производствени и логистични сгради". Конкурсът, който е с над 10 категории, е учреден през 2002 година. Той е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година. Церемонията по връчването на наградите се провежда на официална гала вечеря през месец декември, която събира водещите инвеститори, строителни компании, архитекти и други участници в строително-инвестиционния процес.

 

Четете още: Разширяват гробищния парк в с. Тополи на запад

Коментари

Новини Варна