IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
11:38 | 30 ноември 2016
Обновен: 20:07 | 30 април 2024

Като „втори живот“ определят шанса да работят младежи със затруднения

Какви безплатни услуги предоставя първото Социално предприятие във Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Като „втори живот“ определят шанса да работят младежи със затруднения

Първото Социално предприятие във Варна, в което работят младежи със затруднения, започна дейността си със специално предложение - безплатно извършване на помощни дейности. За шанса, даден на тези хора, разказват в сутрешния блок на телевизия „Черно море“  Диана Настева, председател на сдружение "Няма невъзможни неща" и Красимира Иванова, родител на младеж със затруднения. Работниците в него могат да бъдат наемани за боядисване, поправки на дървени или метални предмети, почистване на дворове и градини от нападали листа и клони, подреждане, пренасяне и разчистване на складови помещения, грижа за растенията и други. „Социалното предприятие е фирма, която сдружението организира от няколко години, но вече е факт. Надяваме се дейността и да продължи дълго, за да помогнем на повече младежи – споделя Диана Настева. Работим безплатно, но ние така го замислихме. Повечето хора мислят, че тези служители няма да се справят. Ние искаме да покажем, че хората със затруднения могат да се справят, да са полезни и ефективни. Сегашните служители са подготвени, идват на тренинги и се учат.

 

Те са много по-организирани от повечето хора без затруднения. Максимум 2-3 месеца ще продължи периода без заплащане. Сега времето е студено, и без това не всичко може да се работи. Този период е само началото. Целим да произвеждаме два наши продукта. Засега запазваме в тайна какви. При нас работят засега трима души. Ще работим с аутисти, поведенчески затруднения, хиперактивност и др. При нас услугите се формират на база – хората, които сме наели. В момента имаме грижа за зелени площи и градинки, както и озеленяване. Ще работим и в направление – помощни дейности за бизнеса – пакетиране, опаковане, подреждане. И третата дейност – компютърни услуги с органичен капацитет. Например във Фейсбук има рекламни дейности, с които нашите младежи се справят прекрасно. Процесът е двустранен. Те работят, но и повишават уменията си, а после разширяваме услугите си. След края на проекта има две стратегии – да подбиваме цените на конкуренцията или да продаваме продуктите си. Ще преценим в движение накъде ще поемем.

 

Младежки клуб „Хвърчило“ активно работи от тази година. Младежите със затруднения работят с доброволци и специалисти. Участват в занятия, където се учат да работят, да изпълняват трудови задачи, да общуват, учат се на отговорност и да бъдат самостоятелни. Родителите им нямат време да обърнат внимание да работят върху детайли, а в клуба специалисти се занимават с това. Очакваме интерес от страна на работодателите. И все пак засега услугите са безплатни. Нашата социална цел е да привлечем вниманието на работодателите и после. Така ще помогнат и на останалите дейности на нашия клуб. Има много дълбок смисъл в това. Вече звънят семейства на хора с увреждания и питат за работа. До края на годината важи тяхната безплатна оферта, след което те ще работят срещу заплащане. Ние искаме да ги реализираме и да им дадем усещане, че имат един реализиран живот. Назначават се на трудов договор. Възнаграждението за тях (каквото и да е) ще бъде повече от нищо, защото те така или иначе нямат никакви доходи" – допълва Диана Настева.

 

Моят син мина през клуб „Хвърчило“, където беше научен на някои специфични дейности, нужни за работата  - споделя Красимира Иванова, родител на младеж със затруднения. После му намериха работа. Дейността е рекламна агенция и той е много добър сътрудниик. Намират начин да му запълнят деня, работи на компютър, после има работа в движение. Той се обърна и каза „Аз живея нов живот“.

 

Зад създаването на първото Социално предприятие в морската столица, стоят варненското Сдружение „Няма невъзможни неща” и Клуб „Хвърчило”. Работниците могат да бъдат ангажирани на телефони - 052 / 60-60-68 и 0878/ 18 38 75.

 

Иван Барбов, Ели Маринова

 

Вижте целия разговор тук.

Четете още: Мерят безплатно кръвната захар днес във Варна

Коментари

Новини Варна