IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
13:29 | 30 ноември 2016
Обновен: 20:07 | 30 април 2024

Дариха на Окръжната болница супермодерен операционен микроскоп

Апаратурата, която няма аналог на Балканите, дава изключителна прецизност при животоспасяващи неврохирургични манипулации

По материала работи: Пламен Янков
Нашата цел е всички клинични бази на МУ във Варна да отговарят на европейските изисквания и на условията за кариерно развитие на кадрите, каза ректорът проф. д-р Красимир Иванов(вторият отдясно).

Медицинският университет(МУ) във Варна дари нов модерен операционен микроскоп за сложни  интервенции на клиниката по неврохирургия на МБАЛ „Света Анна“. Апаратурата, която няма аналог на Балканския полуостров, позволява изключителна прецизност при животоспасяващи манипулации. С нея вече е оперирана жена с голяма аневризма. Още на третия ден пациентката се разхождаше в двора на болницата, каза ръководителят на клиниката по неврохирургия проф. д-р Светослав Калевски. Той каза, че микроскопът, който е върхът на оптичната техника, е от огромна полза и за обучението на студенти и специализанти, тъй като позволява всички операции да се предават в реално време. Неврохирургът и изпълнителният директор на болницата д-р Гален Шиваров благодариха на ректора на МУ – Варна, проф. д-р Красимир Иванов за предоставената скъпа апаратура, чиято цена надхвърля 200 000 лв.

 

Нашата основна цел е всички клинични бази на университета да отговарят на европейските изисквания и на условията за кариерно развитие на кадрите. Във връзка с това предвиждаме сериозни инвестиции и в АГ болницата във Варна, каза проф. Иванов.  Колкото до МБАЛ „Света Анна“, тя се нуждае също от модерна ангиографска лаборатория, ядрено-магнитен резонанс и компютърен томограф, каза проф. Иванов. За тяхното осигуряване е необходима подкрепата на Министерството на здравеопазването, на общината и на цялото общество. Би било добре да се потърсят възможности за финансиране и от еврофондовете, добави ректорът.   

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна