IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:13 | 30 ноември 2016
Обновен: 03:04 | 29 април 2024

Безплатно измерват кръвната захар в мобилна лаборатория във Варна

За България болните от диабет са 500 000

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Мобилна лаборатория за измерване на кръвна захар и холестерол бе позиционирана пред сградата на Община Варна. Лабораторията е австрийка, а инициативата е част от кампанията за превенция на болестта, по повод 14 ноември, обявен за Световен ден за борба с диабета.

 

Около 650-700 души на ден преминават през тази лаборатория. Самото изследване протича много бързо, а резултатите се отчитат веднага. Работи се с еднократни убождащи устройства.

 

6 000 000 са хората в Европа, които са свързани с това заболяване. 140 000 от заболелите са деца, което е много тревожно, заяви доц. д-р Мария Брусева, председател на  УС на Варненска асоциация на болните от диабет, и допълни, че именно затова превенцията е много важна, а навременното откриване спестява много неприятности, свързани с евентуални усложнения.

 

Варна е 20-тият град, през който преминава мобилната лаборатория, а до момента през нея са преминали 12 350 души, сподели Даниела Попова, управител на фирмата, организирала благотворителната кампания в цялата страна, и посъветва всеки в дома си да притежава както апарат за измерване на кръвното налягане, така и апарат за измерване на кръвната захар, за да може всеки да си следи стойностите и при евентуални отклонения да реагира докато е рано.

 

В резултат от преминалите до момента през мобилната лаборатория са отчетени до 10% завишени стойности на кръвната захар, както и ръст в завишените стойности на холестерола особено сред жителите на Разград, Силистра и Пазарджик.

 

След Варна, лабораторията продължава към Дупница и Сандански.

 

Мариана Стойкова

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна