IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
16:16 | 5 декември 2016
Обновен: 01:27 | 29 април 2024

154 души взеха участие в конкурса рецитал „Вапцарови дни“

С голямата награда бе удостоен Боян Фърцов

По материала работи: Пламен Янков
ОБЯВЯВАНЕТО И ВРЪЧВАНЕТО НА НАГРАДИТЕ стана на галаконцерта в пленарната зала  на общината.

За втори път се проведе националният конкурс за най-добро изпълнение на произведения от световноизвестния български поет Никола Йонков Вапцаров. Той бе организиран от ВВМУ “Н.Й.Вапцаров” със съдействието на Министерството на културата, Съюза на българските писатели, община Варна, академия “Славянска прегръдка” и с медийната подкрепа на Медийна група “Черно море”.

 

Рецитаторският маратон се проведе в зала “Пленарна” на община Варна на 3 и 4 декември. В него взеха участие 154 изпълнители от Пловдив, Омуртаг, Добрич, Русе, Силистра, Търговище, Свиленград, Разград и Варна. Участниците бяха разпределени в четири възрастови групи. 


Най-младият участник беше Андрея Димитрова от Варна на 5 г. А най-възрастният – Борис Гърнев от Пловдив на 95 г.


Жури с председател поетесата Елка Няголова и членове племенницата на поета  Мая Вапцарова, актьорът от ДТ “Стоян Бъчваров”  Свилен Стоянов, поетът Георги Венин – представител на община Варна, и капитан І ранг от резерва, гл. експерт на офис “Международна дейност” във ВВМУ “Н.Й.Вапцаров”  Тодор Йотов определиха наградите в четирите категории.

 


Обявяването и връчването на наградите стана на галаконцерта в зала “Пленарна”.

 

В първа група – ученици до 12 години, три специални награди получиха Александър Тодоров на 9 г., София Розберг на 9 г. и Елия Будакова на 10 г. На трето място се класира Анна-Мария Георгиева и Далинда Хусам на 8 г., които представиха “Врабчова сговорна дружина”. На второ място – Снежина Вълканова на 9 г. с  “Денонощно сняг вали”, а на първо място – любимецът на журито и публиката Явор Дарелов на 9 г. с “Влак”.

 


Във втора възрастова група – ученици от 13 до 18 г., бяха връчени четири специални награди на Виктория Панайотова на 13 г., Радина Райкова на 14 г., Мария Желязкова на 15 г. и Константина Георгиева на 17 г. На трето място – Симона Алексиева на 15 г. за изпълнение на разказа “Лиза”, на второ място – Полина Василева на 17 г. за “Ритуалните убийства на цивилизацията днес” – монолог на Андрей от пиесата на Вапцаров “Вълната, която бучи”, а на първо място – Жулиета Василева на 17 г. за разказа “Лудата”.


Всички премирани изпълнители в двете възрастови групи са от Варна.


В трета възрастова група – студенти, на трето място журито класира Христина Николова на 20 г. от Търговище за изпълнение на стихотворението “Илинденска”. На второ – Ванина Билчева на 21 г. от Русе за изпълнение на “Писмо” ( “Майко, Фернандес убит”). На първо място – курсант Ангелина Ангелова на 22 г. от Разград за “Писмо” (”Майко, Фернандес убит”).


В четвъртата категория – работници, служащи и пенсионери, на трето място се класира Станчо Добрев на 81 г. от Варна за “Вяра”. На второ място – Галина Иванова на 49 г. от Варна за “Спомени от миноносците”, а на първо – Енчо Павлов на 59 г. от Варна за поетичната композиция “Народе мой”.


И на второто издание на Националния конкурс-рецитал “Вапцарови дни” бе присъдена голяма награда. Получи я Боян Фърцов на 18 г., бивш водещ в тийнпредаването “След звънеца” в тв “Черно море”, за изпълнение на “Репортаж от една кланица”. Наградата му бе връчена от управителя на Медийна група “Черно море” Нася Атанасова.


Водещ на конкурса бе Кирил Аспарухов.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна