IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
11:49 | 6 декември 2016
Обновен: 20:21 | 22 април 2024

Какво е качеството на рибата и рибните продукти по магазините и ресторантите във Варна

Това стана ясно от д-р Златина Димова – директор на Дирекция по безопасност на храните, която беше гост в сутрешния блок на телевизия „Черно море“

По материала работи: Борис Проданов
Какво е качеството на рибата и рибните продукти по магазините и ресторантите във Варна

Седмица преди Никулден, Областна дирекция по безопасност на храните традиционно проверява магазини, тържища, борси, ресторанти, както и местата за разтоварване на риба.
 

Имаме извършени 64 проверки, в резултат на които бяха връчени 5 предписания и 1 акт. Налице са 262 кг. възбранени продукти. Издадените предписанията са свързани с помещенията, в които са се предлагали рибните продукти , а не на база установени проблеми с храната. При възбранените продукти ситуацията е различна. Те са във връзка с несъответствие на микробиологичните показатели. Установихме, че гражданите стават все по-информирани как трябва да изглежда една риба и на какво трябва да обърнат внимание, когато избират даден рибен продукт и съответно търговците все по-малко злоупотребяват, заяви д-р Димова и поясни, че признаците за преснота на продуктите са категорични:
 

Охладената риба трябва да бъде с хубава гладка повърхност, не бива да бъде покрита с мътна слуз, а чиста и прозрачна, очите да са бистри и изпъкнали. Хрилете трябва да бъдат розово-червени – това е най-характерният признак, който хората гледат открай време. Костта не трябва да се отделя от месото, в противен случай, рибата не е прясна.
 

По-ниската цена не е непременно признак за лошо качество. Цената се определя и в зависимост откъде произхожда и с какво се е хранила. В някои случаи рибата се изхранва изкуствено и разходите са различни. Срокът на годност също е фактор за ценообразуването. Не сме установили злоупотреби, допълни д-р Златина Димова.
 

Проверките се извършват регулярно, но когато има засилено потребление около празниците е важно да бъдат обхванати по-голям брой обекти. Предстоят Коледните и Новогодишните празници, а потребителите трябва да бъдат внимателни. Храните от животински произход задължително трябва да бъдат съхранявани при хладилни условия, задължително трябва да имат етикети. Когато са предварително опаковани трябва да носят етикет на потребителската опаковка, срок на годност и произход. Храните в насипно състояние трябва да имат общ етикет с вида, цената и произхода на продукта. Апелирам да не се купува месо от случайни търговци и гражданите да бъдат отговорни към себе си, към семействата си и обществото, завърши д-р Димова.
 

052/ 655-871 и 052/ 604-952 са телефоните, на които гражданите могат да сигнализират за нередности.

 

Иван Барбов

Мариана Стойкова

 

Коментари

Новини Варна