IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
17:14 | 9 декември 2016
Обновен: 09:43 | 4 май 2024

Свръхдоза погуби 6 души във Варна

Жертвите на дрогата са два пъти повече от м.г.

По материала работи: Ставри Таргов
Доц. д-р Снежа Златева(вдясно) Снимка Пламен Гутинов

 

6 души от Варна и областта починаха след свръхдоза наркотици през т.г. Сред тях са 1 жена и 5 мъже на възраст до 30 години. Някои са починали вкъщи, други в болницата.

 

Това съобщи доц. д-р Снежа Златева, председател на сдружение „Живот без алкохол“ и началник на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна на традиционната годишна среща „Община Варна – неправителствен сектор“. Поводът бе отчитането на проект за тенденциите в злоупотребата с наркотици, финансиран от дирекция „Превенции“.

 

От 2009 г. следим положението със злоупотребата с психоактивни вещества във Варненска област, целта е да се набележат мерки за противодействие, каза още доц. Златева.

 

Данните показват, че има увеличена употреба на марихуана, както и на възрастта на хората, които я пушат. Хоспитализиран е и варненец, който си поръчал по интернет медицински канабис за лечение на тежко увреждане на нервните клетки. Наложи се 2 часа да го държим на кислород, за да го върнем към живота, обясни токсиколог №1 на Варна. До момента в България няма научни доказателства, че марихуаната върши работа за медицински цели, бе категорична тя.

 

Проучването показва също, че нарастват случаите на зависимост към т.нар. кристали – синтетични аналози на амфетамини и метаамфетамини(соли за вана, торове за цветя и други). Употребата им води до голяма възбуда, има дори случаи на инфаркти при млади хора, каза още д-р Златева.

 

За XV поредна година дирекция „Превенции“ реализира „Програма за финансиране на проекти на НПО за обща превенция на рисковото поведение сред деца и младежи“, стана ясно още на срещата. Отчетите показват, че само през т.г. са обхванати 1 000 деца и млади хора, 1 338 родители, 209 деца в риск, 178 професионалисти и доброволци.

 

Една от основните цели е чрез проектите да бъде създадена ефективна мрежа от организации, институции и активисти, осъществяващи дейности по превенция на употребата на психоактивни вещества, на асоциалното поведение на деца и младежи, на ХИВ/СПИН, трафика на хора и други.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна