IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
16:59 | 14 декември 2016
Обновен: 06:30 | 18 май 2024

Д-р Златина Димова: Трябва да се мисли повече за превенция на болестите по животните

Нужно е да се инвестира в профилактика, а не да се чудим как да се борим с огнищата на зараза, коментира директорът на ОДБХ-Варна

По материала работи: Пламен Янков
Д-р Златина Димова: Трябва да се мисли повече за превенция на болестите по животните

Трябва да се мисли повече за превенция на болестите по животните, в миналото се инвестираше повече в това, отбеляза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова. „За щастие в последните година-две виждаме друга посока на развитие, която се завръща към добрите практики. Нужно е да се инвестира в профилактични мероприятия, а не да се чудим как да се борим с огнищата на зараза и да избиваме животни, покосени от остро заразни болести“ – коментира още тя. Д-р Златина Димова отчете факта, че болести, които в миналото са били екзотични за България, в последните години се срещат все по-често – такива са например инфлуенцата по птиците и нодуларният дерматит. 


Д-р Златина Димова гостува в студиото на сутрешния блок на Телевизия „Черно море“ „Утро в нашия град“ във връзка с професионалния празник на ветеринарите – 14 декември. „Това е професия, която позволява развитие в различни посоки. Сред хората е придобила популярност основно като лекар, който се грижи за здравето на стопанските животни. През последните години все повече са ветеринарните кабинети в градовете, които обслужват домашните любимци. Ветеринари работят и в предприятията, които произвеждат храна, както за хора, така и за животни“ – разясни тя. Д-р Златина Димова сподели, че е ветеринарен лекар второ поколение и е наследила професията на баща си. „За жалост ние ветеринарните лекари, които работим в държавни институции ставаме все повече бюрократи“ – отбеляза директорът на ОДБХ-Варна.

 
Според д-р Златина Димова все повече ветеринари търсят реализация в чужбина, тъй като там отношението е по-добро и заплащането по-високо. „Малко са колегите, които избират да работят зад граница, защото търсят предизвикателства в научната сфера, която е по-развита в другите държави“ – коментира тя. 


Директорът на ОДБХ-Варна подчерта, че е важно всеки собственик на болно животно да се консултира с ветеринарен лекар преди да го заколи, за да консумира или продава месото му. „Много от заболяванията, които са страшни за животните не са толкова страшни за хората, защото млякото или месото след добра термична обработка стават безопасни за хората. Но потребителят трябва да знае – ветеринарният лекар е този, който може да прецени дадено животно годно ли е за клане, даден продукт годен ли е за консумация“ – каза още тя. 


Златина Димова припомни, че първият и единствен ветеринарно-медицински музей в България е във Варна. Той е основан от д-р Тодор Стаматов. „В момента всички материали са предоставени на ветеринарно-медицинския факултет на тракийския университет с идеята студентите да знаят от къде е тръгнала ветеринарната медицина в България. Там има много добре направени зали и всичко е много добре обяснено – за студентите и гостите от чужбина“ – завърши д-р Златина Димова.


ПОЛИНА ПЕТРОВА
ИВАН БАРБОВ

Коментари

Новини Варна