IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
15:55 | 15 декември 2016
Обновен: 19:50 | 30 април 2024

18 души дариха кръв в Областната управа

Броят на желаещите беше по-голям, но някои от хората бяха с противопоказания, каза Маргарита Филкова от Районния център по трансфузионна хематология

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

18 души се включиха в кръводарителската акция в Областната администрация във Варна днес. Броят на желаещите беше по-голям, но някои от хората бяха с противопоказания, каза Маргарита Филкова от Районния център по трансфузионна хематология. Тя сподели, че за дарителските акции се разчита много на държавните институции, особено през труден месец като декември. 


Утре екип на Кръвния център ще бъде от 8,30 ч. до 12,30 ч. в завод "Черно море". В акцията могат да се включат и фирми, чието седалище е в близост до него.


Всеки на възраст 18 – 65 г., който иска да спаси човешки живот, може да дари кръв. Използваните консумативи са еднократни, което изключва заразяване по време на манипулацията. След процедурата на всеки кръводарител се осигуряват по 2 дни отпуск, шоколади, проверка за ХИВ/СПИН, сифилис, хепатит B, C. Всеки може също да разбере какви са кръвната му група и резус фактора. 


Кръводаряването не вреди на организма, стига човек да е в добро здравословно състояние.

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

 

Коментари

Новини Варна