IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
14:59 | 19 декември 2016
Обновен: 12:39 | 3 май 2024

Във Варна няма кабинети за детска физиотерапия

Започна благотворителна кампания, която ще осигури достъп до подобна специализирана помощ на подрастващи с увреждания

По материала работи: Пламен Янков
Събеседници по темата „Защо няма специализирани калинети за детска физиотерапия във Варна“ бяха Ваня Добрева(отляво), Росица Сархачева и Ирен Парушева от „Делфините“(вдясно). Снимка тв „Черно море“

Във Варна няма специализирани кабинети за детска физиотерапия. Това съобщи пред тв „Черно море“ Ваня Добрева, председател на Асоциация „Хипофиза“.  Физиотерапия по клинична пътека има във варненските ДКЦ, проблемът е, че финансирането е крайно недостатъчно. За 10 дни касата плаща общо 48 лв. и няма как в тези рамки да се удовлетворят потребностите на дете с увреждания, добави тя. Освен това в Медицинския университет във Варна не се изучава физиотерапия за деца и на практика завършващите там специалисти  трудно работят с подрастващи, каза още Добрева.

 

Ходили сме на физиотерапия в ДКЦ, там процедурите са едни и същи за хора с инсулти и малки пациенти, каза Росица Сархачева, майка на дете с увреждания. Моето дете се нуждае от масажи всеки ден, а не два пъти седмично, отбеляза тя. Затова търся всякакви възможности да осигуря необходимите специализирани масажи. Много бих искала всички семейства, които имат нашия проблем, да се чувстват обгрижени от държавата, а не да разчитаме постоянно на благотворителност, призна Росица Сархачева.

 

Във връзка с това няколко неправителствени организации организираме благотворителна кампания, чиято цел е събиране на средства за обучение на екип за провеждане на детска физиотерапия в специализирана варненска болница, каза Ваня Добрева. В лечебното заведение ще бъде открит специализиран сектор.

 

Благотворителната кампания включва продажбата на ръчно изработени от младежи от PTPI „Делфините“ коледни картички, които се разпространяват и от активисти на Асоциацията на  студентите по медицина. До този момент са събрани 1 600 лв. Необходими са около 3 000 лв. Надяваме се и на банкови преводи от дарители, разчитаме и на „Българската Коледа“. С тези средства ще осигурим адекватна помощ на поне 40-50 деца с увреждания, обобщи Ваня Добрева.

 

ИВАН БАРБОВ

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна