IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
17:07 | 28 декември 2016
Обновен: 19:38 | 30 април 2024

Слаба активност сред къводарителите в деня на отворени врати

Между 50 и 80 желаещи да дарят кръв са нужни на ден във Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Слаба активност сред къводарителите в деня на отворени врати

И тази година има недостиг на кръводарители във Варна – каза в деня на отворени врати на Кръвния център д-р Жанина Йорданова – директор на РЦТФХ. Инициативата се проведе за първи път, а целта е хората да дарят кръв и да получат пълна информация по въпросите, които ги вълнуват.  Идеята е хората да научат какво представлява кръводаряването, кой може да бъде кръводарител и какви са изискванията. В момента в центъра има достатъчно кръв и кръвна плазма. Д-р Йорданова  допълни, че от кръвни съставки се нуждаят  Университетската болница „Света Марина и Военноморска болница“, където се правят най-тежките операции.  За тях количеството, което е необходимо за лечение на пациентите е голямо. Затова е необходимо на ден кръводарителите да са между 50 и 80.

 

Въпреки кампаниите, които редовно се правят от Кръвния център, желаещите да станат кръводарители са малко. Хората са недостатъчно информирани за този доброволен акт и дори изплашени, че може да бъдат заразени с болест, каза още д-р Йорданова. Все пак има организации, които всяка година редовно се включват в кампаниите. Необходима е по-мащабна разяснителна кампания, смята специалиста. Пролетната кръводарителска акция  ще е през март и април. Тя ще обхване варненските училища, уточни д-р Йорданова.

 

Екипите, извършващи манипулацитте в деншния ден на отворени врати споделиха, че по техни наблюдения българите се отзовават масово само когато сме изправени пред бедствие или след голяма беда, като в случая с взрива в с. Хитрино. Тогава само за един уикенд са се отзовали около 200 кръводарители.

Радослава Христова

Ели Маринова

Четете още: Пускат нови регистрационни табели в КАТ- Варна

 

Коментари

Новини Варна