IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
17:34 | 29 декември 2016
Обновен: 19:38 | 30 април 2024

Между 3 и 8 лева вървят сурвачките във Варна

По-скъпите са украсени със сушени плодове, пуканки и шарени вълнени конци

По материала работи: Юлиян Атанасов
Между 3 и 8 лева вървят сурвачките във Варна

Между 3 и 8 лева е цената на сурвачките във Варна тази година, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. По-евтината стока се изработва от цветна хартия, а по-скъпата е украсена със сушени плодове, пуканки и шарени вълнени конци. Прави впечатление, че цената на дряновите клонки е леко завишена спрямо миналата година, когато сурвакниците се предлагаха масово на цени до 5 – 6 лв.

 

Сурвакането е най-характерният за Нова Година обичай и е типично български, известен в цялата страна. Изпълнява се в ранните часове на Васильовден – първия ден от Новата година с пожелания за здраве, плодородие и късмет. Сурвакарската благословия не се пее, а се изрича и представлява вербална магия, чието действие подсилва осигуряването на здраве и изобилие във всичко. Според народното поверие дряновата пръчка, оформена като сурвачка, има магическа сила само в един ден от годината.

 

Според търговците обаче в последните години сурвачките са все по-малко търсени. За да продадат изработените и украсени дрянови клонки, търговците ги предлагат седмица преди Коледа, но разчитат да пласират продукцията си в последните дни на годината, когато търсенето е най-голямо.

 

Четете още: Над 30 сигнала заради силния вятър във Варна

 

Коментари

Новини Варна