IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
17:22 | 6 януари 2017
Обновен: 16:34 | 4 май 2024

Ако закъсате с колата в нега, вържете ярка дреха на антената

Съвети на БЧК за поведение при тежки зимни условия

По материала работи: Ставри Таргов
Ако закъсате с колата в нега, вържете ярка дреха на антената

От БЧК разпространиха съвети към гражданите за поведение при тежки зимни условия.
 

    Следете метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания.

 

    Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.

 

    Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има изправно радио. Носете зареден мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, вериги, въже, лопатка, фенерче и брадвичка, спирт. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.

 

    Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

 

    Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.

 

    Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на тел. 112, органите на КАТ, Пътните служби, на екипите на ПБЗН /Гражданска защита/.

 

    В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.

 

    Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг, тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При необходимост, транспортирайте пострадалите до болнично заведение.

 

    Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място.

 

    Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете зареден мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.

 

    Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки. Не употребявайте алкохол!

 

    В населените места се обърнете към административните власти, ПБЗН, МВР или Пътните служби.

 

    ВНИМАВАЙТЕ ЗА ОПАСНОСТТА ОТ ИЗМРЪЗВАНЕ!

 

    Откритите части на тялото могат да измръзнат не само при много ниски температури, но и при комбинация на студ, влага и силен вятър. Затова:
    Осигурете сухи дрехи, шапки и ръкавици.

 

    При умора не спирайте напълно, намалете темпото, но не лягайте и не сядайте на снега – такава почивка на снега крие опасност от “бялата смърт” вследствие на общо преохлаждане на организма. При възможност поемайте повече топли течности и калорична храна.

 

    При загуба на чувствителност на различни части на тялото, разтривайте внимателно до възстановяване на чувствителността и то само със суха дреха.

 

    При поява на мехури по измръзналите части на тялото, направете стерилна превръзка, добре изолирана от студа и организирайте максимално бързо евакуация на пострадалия до болница.

 

    Организирайте транспорт на пострадалите до болнично заведение.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна