IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
11:53 | 9 февруари 2017
Обновен: 04:53 | 17 май 2024

Между 60 000 лв. и 500 000 лв. излиза оборудването на зъболекарски кабинет

Добрият стоматолог трябва да бъде естет и психолог, смята д-р Преслав Пенчев

По материала работи: Ставри Таргов
Между 60 000 лв. и 500 000 лв. излиза оборудването на зъболекарски кабинет

 

Оборудването на нов стоматологичен кабинет може да струва между 60 000 лв. и 500 000 лв. Това зависи най-вече от потребностите на лекаря по дентална медицина, заяви в сутрешния блок на тв. „Черно море“ д-р Преслав Пенчев, асистент във факултета по дентална медицина към Медицинския университет във Варна и  част от колектива на Дентален център Фармадент. Поводът бе професионалният празник на стоматолога 9 февруари.

 

Като цяло интерес към образованието има, трудно и сложно е обаче откриването и менажирането на самостоятелна практика и кабинет, призна д-р Пенчев.  От стоматолога освен чисто професионални умения се изисква да бъде естет, психолог и да притежава и инженерни умения.

 

Съотношението качество-цени на стоматологичните услуги във Варна и България е по-благоприятно отколкото в чужбина. При нас е доста по-евтино още повече, че се прилагат възможно най-модерните и съвременни методи за лечение. Затова може да се каже, че цените са адекватни, поясни д-р Пенчев.

 

Той сподели, че в областта на денталната медицина няма проблеми с кадрите. По-малко са и желаещите да се реализират в по-богатите страни на ЕС в сравнение със завършващите медицина например. Дори в някои градове на страната предлагането на услуги превишава търсенето.

 

Съветите на стоматолога са всеки да си мие зъбите с четка и паста 2 пъти дневно – сутрин и вечер. Добре е да се ползват конци за почистване и вода за уста. Част от добрата профилактика е посещението при зъболекар поне веднъж годишно. Честотата на тези прегледи се определя индивидуално, бе категоричен д-р Пенчев.    

Иван Барбов

Ставри Стефанов

 

Още по темата     "Щрихи от утрото" (9.02.2017) - До колко привлекателна е зъболекарската професия днес?

Коментари

Новини Варна