IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:53 | 15 февруари 2017
Обновен: 04:45 | 17 май 2024

Нови медицински дейности ще увеличат заплащането на персонала в МБАЛ „Света Анна“

Това заяви изпълнителният директор на лечебното заведение Д-р Николай Коларов

По материала работи: Пламен Янков
Нови медицински дейности ще увеличат заплащането на персонала в МБАЛ „Света Анна“

Д-р Николай Коларов бе назначен наскоро за изпълнителен директор на МБАЛ „Света Анна“ във Варна. По този повод той бе гост в сутрешния блок на тв „Черно море“.

 

-        Д-р  Коларов, кои според Вас са най-сериозните проблеми пред лечебното заведение, което оглавихте?

-        Познавам добре проблемите на МБАЛ „Света Анна“, тъй като преди бях председател на борда на директорите на лечебното заведение. Може би най-тежкият е свързан с лимитираната ни дейност, въпрос, който е актуален за всички болници. Именно ограничението на постъпване на средства от НЗОК води след себе си и до много негативи, които рефлектират върху нас като управление от една страна, и  върху целия персонал от друга. На второ място бих откроил намаления брой на сестринския персонал. Това увеличава тяхното натоварване, а намалените лимити не позволяват остойностяване на техния труд. Моите усилия за промяна ще бъдат насочени точно в тази насока.

 

-        Кои и са предимствата и недостатъците от смесеното управление – държавно и общинско?

-        За предимства не мога да говоря, но само искам да кажа,че  държавата като собственик е предвидила в края на миналата година сумата от 230 000 лева, целево за ремонтни дейности.

 

-        Как работите с НЗОК?

-        Ние сме длъжни да се нагодим към лимитите на Здравната каса. Основният ни източник на приходи са клиничните пътеки.

 

-        Какви ще са приоритетите във Вашата работа?

-        Основната задача ще е създаване на нови медицински дейности с цел увеличаване заработката на болницата, като по тази начин ще се създаде възможност за по-добро заплащане на персонала. Сред другите важни стъпки е възраждането на отделението по ендопротезиране, което бе открито преди няколко  години, но не стартира своята дейност. Идеята е да бъдат привличани повече планови пациенти за отделението по ортопедия, а пациентите за протезиране на тазобедрената и колянната става да бъдат поемани от специализираното отделение.

 

-        Какво става с проекта за изграждане на модерен Травмацентър?

-        Има такъв проект, той се намира в министерството. Аз се гордея, че нашият спешен център е един от най-модерните в страната.

 

-        Има ли текучество на кадри при наличието на УМБАЛ „Св. Марина“, където заплатите са по-високи?

-        Да, нашата средна заплата е по-ниска отколкото в другата болница, но текучеството остана в миналото. Засега има баланс между двете лечебни заведения. Няма тенденция за напускане на лекари.

 

-        В какви отношение сте с Медицинския университет във Варна?

-        На територията на „Света Анна“ има 6 университетски клиники. Ние сме в превъзходни отношения. Благодаря за средствата, отделени от университета през втората половина на миналата година за нов артроскоп, за нови съвременни операционни лампи в две клиники, за нов микроскоп за клиниката по неврохирургия. Това дава по-големи възможности за развитие на дейността ни. Заедно с ректора на МУ се обмислят и възможности за изграждане на нови учебни съвременни бази. Може би тогава ще изравним нивото между МБАЛ „Света Анна“ и УМБАЛ“ Света Марина“.

 

-        От каква апаратура още се нуждаете?

-        Всяка болница се нуждае от апаратура, няма нищо вечно. Техниката си има срокове на амортизация, на живот… Най-належащи за момента са анестезиологични апарати, инструментариум за ортопедия, за съдова хирургия, а защо не и един нов ядрено-магнитен резонанс. Много трудно е обаче да се разчита единствено на държавата, надяваме се и на помощ от общината в това отношение.

 

ИВАН БАРБОВ

 

Вижте още във видеото "Щрихи от утрото" (15.02.2017) - Кои са най-належащите проблеми пред Окръжна болница?

Коментари

Новини Варна