IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
12:51 | 16 февруари 2017
Обновен: 06:20 | 3 май 2024

Държавата удря ново рамо на малките таланти

Агенцията за закрила на детето сменя политиката през т.г.

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка Пламен Гутинов.

 

Държавната агенция за закрила на детето към МС, която се свързва най-вече с подрастващите в риск, сменя политиката през т.г. и се обръща към всички деца в България. Това съобщи във Варна нейният председател Офелия Кънева. Вярваме, че всяко дете заслужава институция, която да стои плътно зад неговите мечти, желания и права, добави тя.

 

В конкретен план това означава създаването на специализирани звена под формата на клубове, паралелки и други, които ще работят извънредно с ученици, изявени в различни области като математика, физика, музика и други. Ще бъде създаден и специален инструментариум за началните учители например, които да откриват по-лесно бъдещите таланти, обясни Кънева.

 

Тя бе във Варна във връзка със старта на регионалните срещи за реализиране на новите политики. Целта е националната програма за закрила на децата да бъде приспособена според особеностите на всяка област.

 

Офелия Кънева открои и останалите два приоритета пред ДАЗД. Единият е свързан с утвърждаване на активното участие на децата в обществения живот, другият – с въвличането на професионалисти в изготвянето на политиките за деца. Става дума например за учители, социални работници и треньори от една страна, и хората от академичните среди от друга. Идеята е да се облегнем на сътрудничеството между научния и практическия свят, каза още Кънева.

 

Всички ангажименти на ДАЗД по трите ни приоритета са осигурени със средства от държавния бюджет, увери тя. Във връзка с това се работи много активно с всички министерства, най-вече на образованието и здравеопазването. Много добро е и сътрудничеството с новите служебни министри. Крайната цел е да инвестираме в децата на България, обобщи Кънева.     

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна