IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
15:46 | 16 февруари 2017
Обновен: 18:49 | 30 април 2024

В 7 варненски училища изучават сексуално здраве

Обучени са 97 доброволци от училищните превантивни клубове

По материала работи: Пламен Янков
В 7 варненски училища изучават сексуално здраве

Превантивната програма „Сексуалност и здраве“ е реализирана в 7 варненски гимназии, като са обучени 97 доброволци от училищните превантивни клубове. Те пък са организирали 73 обучителни сесии пред 1807 ученици и са раздали над 5000 информационни и превантивни материали.

 

Това стана ясно на първото за годината заседание на консултативния съвет по превенция на ХИВ/СПИН, което се проведе в община Варна. На него присъстваха представители на администрацията, на постоянните комисии по „Здравеопазване“, „Младежки дейности и спорт“, „Наука и образование“, „Собственост и стопанство“ към Общинския съвет, на неправителствени организации, РЗИ, Дирекция „Социално подпомагане“ и БЧК. На заседанието бяха и Сандра Ирбе, мениджър за България от страна на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, и представители на Министерство на здравеопазването.


Приет бе отчетът за реализираните дейности по превенция на ХИВ/СПИН през 2016 г. 


Проведени са три АНТИСПИН кампании, в които са се включили над 80 ученици и студенти-доброволци. Разпространена е превантивна информация до повече от 5 000 млади хора, 413 души са се изследвали безплатно и анонимно за ХИВ. 


53-ма лекари и медицински сестри от училищните здравни кабинети са се включили в обучение за работа с ученици по превенция на рисково сексуално поведение и опазване на здравето.


Проведен е и семинар „Оптимизиране на междуинституционалното сътрудничество в рамките на координационния механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца в риск от ХИВ, хепатит В, хепатит С и сексуално предавани инфекции“, с участието на членове на съвета и експерти, на който бяха обсъдени приоритетни области за планиране и дейности.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна