IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
16:07 | 20 февруари 2017
Обновен: 15:38 | 5 май 2024

След старта на силанизацията във Варна кариесите на децата - 2 пъти по-малко

Програмата за запечатване на детските зъбки се провежда за осма поредна година

По материала работи: Ставри Таргов
След старта на силанизацията във Варна кариесите на децата - 2 пъти по-малко

 

След старта на националната програма за силанизация на детските зъбки във Варна в някои училища се наблюдава двукратно намаление на кариесите. Това съобщи регионалният координатор за Варна д-р Борислав Даковски в сутрешния блок на тв „Черно море“. Проучването е във връзка с общинската програма за профилактика на детското орално здраве.

 

Програмата за силанизация се провежда за осма поредна година във Варна и ще продължи до 2021 г. Нашите наблюдения са, че състоянието на детското орално здраве като цяло се подобрява, каза д-р Даковски. Има обаче и констатации, че в някои първи класове са открити по 5 кариозни зъби на дете, което е крайно неприятно, добави той.

 

До края на ноември е в ход програмата за силанизация на първите постоянни кътници при децата на възраст от 6 до 8 години.  Тя се финансира от Министерството на здравеопазването.

 

Силанизацията е ефективен и безболезен вариант за предпазване от кариес. При него се използва покритие, което запечатва дълбоки участъци по зъбната повърхност. Направено е на основата на фотополимеризираща пластмаса, която здраво се свързва със зъбната структура.
Манипулацията е напълно безвредна, безболезнена и безплатна за родителите.

 

Повече информация може да се намери на сайта http://www.oralnaprofilaktika.bg/. Там са изброени имена и телефоните на стоматолозите, ангажирани с програмата.

Иван Барбов

Ставри Таргов

 

Още по темата    "Щрихи от утрото" (20.02.2017) - Здрави ли са детските зъбки?

Коментари

Новини Варна