IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:31 | 21 февруари 2017
Обновен: 18:47 | 30 април 2024

Административният съд повишава правната култура на децата

Съдия Янка Ганчева говори пред ученици от Търговската гимназия за основния закон на страната ни

По материала работи: Пламен Янков
Административният съд повишава правната култура на децата

Стартът на програмата бе даден в Деня на отворени врати през месец ноември 2016 г., съвместно с ученици от Варненска търговска гимназия „Г.С Раковски“ и продължи със срещи на съдиите-лектори и ученици от гимназията. Съдия Янка Ганчева е вторият лектор през учебната 2016/2017 год.  и на 20 февруари тя говори пред учениците от XI-ти клас за основния закон на страната ни Конституцията, за основните права и задължения на гражданите и президентската институция, за съдебната власт, според Конституцията на Република България. На достъпен и ангажиращ вниманието на учениците език, съдия Ганчева спомогна за реално повишаване правната култура на младите. Особен интерес предизвика у учениците поканата на съдията, да присъстват на нейни дела в съда, след което да направят обсъждане. 


Съдиите – Гергана Стоянова, Янка Ганчева, Марияна Ширванян, Даниела Недева, Йова Проданова от Административен съд – Варна участват доброволно и безвъзмездно като лектори в програмата, чиято цел е обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формирането на правна грамотност и култура, както и постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие.

Коментари

Новини Варна