IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
15:49 | 11 октомври 2015
Обновен: 01:39 | 1 май 2024

Адекватни наказания за насилие над жени поискаха на дискусия във Варна

Според статистика на различни сдружения едва 7 % от жертвите търсят помощ

По материала работи: Борис Проданов
Адекватни наказания за насилие над жени поискаха на дискусия във Варна

Подписване и ратифициране на инстанбулската конвенция и адекватни наказания. Това са целите на националната кампания “Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието”. Според статистика на различни сдружения едва  7 %  от жертвите  търсят помощ.


Във Фестивалния и конгресен център – Варна, днес се проведе дискусия, която имаше за цел да повиши чувствителността и информираността на обществото по проблема с насилието над жени. Инициативата е идея на евродепутатката Мария Габриел.


“Защото когато говорим за жертвите, въпреки че никак не обичам тази дума, знаем със сигурност едно – те не говорят. Те трудно набират смелост да кажат с какво се сблъскват, да опишат измеренията на ужаса,  който всекидневно преживяват. Затова отговорността на всеки един от нас е още по-голяма”, коментира Мария Габриел.


Националната кампания е започнала в Бургас. Мария Габриел допълни, че в област Варна има създадени кризисни центрове и множество организации, които работят в добър синхрон с институциите в посока на помощта и борбата с насилието над жени.


“Тази национална кампания си поставя за цел в рамките поне на една година във всяка една област да достигнем възможно най-близко до жертвите”, добави Мария Габриел.


В България жените, подложени на насилие, са  28 - 30%, а мъжете - около 5 - 7 %. Проблем са и неравнопоставените заплати при мъжете и жените, като при мъжете заплатата е по-висока. Разликата в заплащането е 16 % за една позиция, дори и на европейско ниво. Беше похвалена работата на неправителствените организации, които често по-бързо от институциите оказват психологическа и лекарска помощ на жертвите.


Ренета Христова

Коментари

Новини Варна