IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
17:29 | 3 август 2015
Обновен: 11:11 | 17 април 2024

1,7 млн. нашенци ще почиват у нас това лято

420 хил. българи пък ще летуват в чужбина

По материала работи: Ставри Таргов
1,7 млн. нашенци ще почиват у нас това лято

1,7 милиона българи избират да почиват у нас това лято. България остава най-предпочитана дестинация за летните почивки на българите, независимо дали избират да са на море или планина. Това каза председателят на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов.

"Около 420 хил. ще бъдат българите, които ще излязат в чужбина, така че като цяло голямата част от сънародниците ще бъдат в България и то е съвсем обяснимо", коментира той, цитиран от "Фокус".

По думите на експерта част от тях правят посещение при близки, роднини и приятели. Част от тях предпочитат планината и планинските курорти, други - културните, природни, исторически и други забележителности. Най-големият процент обаче са тези, които посещават българското Черноморие.

Според Драганов българите, които все пак избират да почиват в някоя от съседните страни, предпочитат Турция пред южната ни съседка Гърция.

Българският туризъм остава основен генератор на приходи за местната икономика и след него се нареждат всички останали пазари, които колкото и големи да са, спрямо българския представляват пренебрежимо малък процент, заяви Драганов за Investor.bg.

Той не очаква това лято да има някакъв ръст по отношение на намеренията на българите за почивка в Гърция. Около 1,2 милиона българи всяка година пътуват до южната ни съседка, като и това лято няма да се достигнат резултатите, регистрирани през 2008-2009 година, когато след влизането ни в ЕС българите, пътували в Гърция, стигнаха над 1,5 милиона, каза още той, цитиран от Dnes.bg.

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Коментари

Новини Варна