IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новина на деня
17:40 | 13 ноември 2015
Обновен: 23:08 | 27 март 2024

Светът се пренасити с петрол

Темпът на производството е над историческата си стойност

По материала работи: Юлиян Атанасов
Светът се пренасити с петрол

Петролните запаси скочиха до рекордните 3 млрд. барела, поради засиленото производство в ОПЕК, което потиска цените на петрола, според Международната агенция по енергетика (IЕA).Търсенето на суров петрол расте с най-бързи темпове от пет години насам. Историческите рекорди в доставките се дължат на исторически високото производство от най-големите страни износителки, като Ирак, Русия и Саудитска Арабия.

 

Общите запаси от петрол в развитите страни са се увеличили с 13.8 млн. барела до 3 млрд. барела през септември, в сравнение с миналата година. Темпът на производството остава "значително над историческата средна стойност." Някои горивни депа за съхранение в източното полукълбо са запълнени на пълен капацитет.EIA прогнозира, че доставките извън Организацията на страните износителки на петрол ще намалеят през следващата година до най-ниското ниво от 1992 г. насам. Безпрецедентното количество на запаси е буфер срещу геополитически сътресения или неочаквани прекъсвания на доставките.

 

Ниската цена на суровината оказва влияние върху добивите в САЩ, въпреки това бумът на шистов петрол продължава. Американските производители изоставиха над 63% от нефтените си полета през тази година, в сравнение с 2014 г. поради високите разходи за добив. Производството в САЩ намаля от пика през юни с над 450 хил. барела дневно.Войната за пазарни дялове в петролната индустрия се разраства, като достига глобални мащаби. Цените на петрола изгубиха над 40% от стойността си през миналата година, след като ОПЕК увеличи продукцията и намали цената на доставките си. Петролните запаси се увеличават, въпреки че предлагането все още изпреварва търсенето.

 

Най-големият производител в Близкия изток, Саудитска Арабия показва признаци за масирана експанзия. Саудитска Арабия, най-големият износител в света, продава петрола си с рекордни отстъпки с цел да разшири пазарния си дял. Кралството е започнало доставка на суров петрол към дългогодишните руски пазари. Иранският износ след вдигането на санкциите е на път да подкопае руските доставки в региона на Азия и Европа.Вътрешната конкуренция за пазарни дялове между членовете на Организацията на страните износителки на петрол се засилва, след като Иран обяви, че приоритет номер едно на страната ще бъде да си „възвърне загубените пазари“, след падането на санкциите.

 

Следващата среща на ОПЕК ще бъде на 4 декември във Виена, като страните членки ще преразгледат сегашната си политика и ще обсъдят разрастващото се напрежение в световното преразпределение на пазарни дялове.Доставката от 12-те членове на ОПЕК за октомври беше 31.76 млн. барела на ден. Близо рекордно ниво на производство са членовете на групата от Персийския залив.

Коментари

Новини Варна