IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
17:35 | 25 април 2015
Обновен: 13:41 | 23 април 2024

Адвокатът на акушерката: Удряла бебето, за да се успокои

Травмите на детето са нанесени от другия екип, твърди защитата

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка Булфото

Акушерката е удряла бебето, за да се успокои. Това каза Владислав Янев, адвокат на акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на бебе, чиято мярка за неотклонение се гледа днес от СГС.

По думите на адвоката акушерката Емилия Ковачева не помни ясно какво се е случило в нощта на дежурството в болница "Софиямед".

Основната теза, която защити адвокатът на Емилия Ковачева, е, че неговите наранявания са се случили много по-късно, след като тя си е тръгнала от смяна - от другия екип, който е поел на сутринта грижите за новородените в отделението по неонатология.

„Ние смятаме, че детето е изнасяно от това помещение. Правено му е кръвопреливане и други изследвания - в онези помещения има ли камери", попита пред съда адвокатът на Емилия Ковачева. Неговата теза е, че травмата е причинена от медиците от следващия екип.

Според адвокат Владислав Янев Емилия Ковачева е била изключително изтормозена в момента на дежурството си - както от продължителността на смяната, но и заради проблеми в семейството. Наскоро тя е останала вдовица, посочи адвокатът й.По думите на адвокат Янев семейството живеело в изключителна бедност и разчитало единствено на заплата на акушерката.

По-рано прокурорът по делото поиска 40-годишната акушерка да остане за постоянно в ареста и заяви, че тя е проявила изключителна ярост и садизъм към новороденото бебе.

Основно доказателство на държавното обвинение са видеозаписите от камерите в отделението по неонатология, където Ковачева е била дежурна. Прокурор Христов посочи, че от тях ставало ясно как около 02.00 часа през нощта на 17 април акушерката нанесла множество удари на детето, придружени с душене, в продължение на час и половина. Действията на обвиняемата прокурорът по делото определи като изключително яростни и садистични.

Все още не е готова психиатричната експертиза на Емилия Ковачева. Засега е ясно, че Ковачева не е страдала от психиатрично заболяване. Тук се появява и основното противоречие в тезите, които защитават прокуратурата и адвокатът на обвиняемата, съобщи Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна