IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
13:27 | 18 септември 2016
Обновен: 14:53 | 30 април 2024

България ще бъде домакин на международната олимпиада по астрономия за ученици

По правило състезанието се провежда в голяма астрономическа обсерватория или институт и тази година това ще е обсерваторияна на връх Рожен, която е най-голямата на Балканите

По материала работи: Слав Велев
България ще бъде домакин на международната олимпиада по астрономия за ученици

За първи път България ще бъде домакин на Международната олимпиада по астрономия (МОА), която ще се проведе от 5 до 13 октомври 2016 г. в курорта Пампорово, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Очакват се около 180 гости от Армения, Бангладеш, Китай, Чехия, Италия, Казахстан, Корея, Киргистан, Литва, Русия и Москва, Индия, Румъния, Швеция, Тайланд и Украйна.

 

Олимпиадата се организира от Евроазиатското астрономическо общество и Асоциацията на учителите по астрономия към Европейската асоциация за астрономическо образование. По правило състезанието се провежда в голяма астрономическа обсерватория или институт и тази година това ще е обсерваторияна на връх Рожен, която е най-голямата на Балканите.

 

България участва в 18 издания на олимпиадата от 1998 г. досега и е взела десетки медали, включително 14 златни. На 20–тата юбилейна Международна олимпиада през 2015 г. представянето на българските ученици е изключително и това определя домакинството за тази година. Българските младежи си тръгват с четири медала и абсолютното първо място в цялото състезание е за Стефан Иванов – ученик от 9 клас на ПМГ-Бургас.

 

Олимпиадата се провежда от 1996 г. В нея участват първенците от националните астрономически олимпиади в различните страни – ученици от 14 до 18 години. Състезанието преминава в три тура – теоретичен, практически и наблюдателен, като участниците са разделени в две групи - младша възраст (до 16 г.) и старша възраст (до 18 г.).

 

В първия тур се поставят задачи с остроумна и нестандартна формулировка като се поощрява оригиналното мислене. Във втория задачите поставят участниците в ситуация максимално близка до тази на професионалните астрономи при решаване на даден научен проблем. В третия тур задачите са свързани с наблюдение с просто око или телескоп и изискват много добро познаване на звездното небе.

 

Дневник.бг

 

Четете още Студенти от Техническия университет в София създадоха първия български болид

 

 

Коментари

Новини Варна