IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
12:19 | 2 ноември 2017
Обновен: 19:23 | 15 май 2024

Варна в челото на две демографски класации

Световната банка отчете 2,8% ръст на населението в града, втори сме и по сделки с недвижими имоти

По материала работи: Борис Проданов
Варна в челото на две демографски класации

1,2 млн. жилища в България са необитаеми, показва доклад на Световната банка, подготвен специално за Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общият жилищен фонд в страната е около 3,9 млн., което означава, че почти всяко трето жилище е празно.

 

Основната причина, посочват от Световната банка, е вътрешната миграция. От 2001 до 2011 г. само 2 града в страната са увеличили населението си – София с 10,3% и Варна с 2,8%. Всички останали отчитат намаление на жителите.

 

Процентът на необитаеми жилища в селските райони е далеч по-висок - 43%, докато в градовете е около 25%. За София дялът им е 24% за града и 48% за областта.

 

А състоянието на имотния пазар през първите 9 месеца на 2017-а (януари – септември) сочи, че само два големи града в България отчитат повече сделки спрямо миналата година. В София, който е най-големият пазар в страната, ръстът е от 4%, а във Варна – от 1%.

 

За същия период обаче всички останали големи градове отчитат спад на сделките. Във втория по големина град Пловдив той е от 4%, в Бургас от 1%, в Русе от 9%, а Стара Загора - 8%. Има спад още в Плевен - 11%, както и във Велико Търново също 11%.

 

Още по темата: Над 1/3 от младежите ни не могат да си позволят собствен дом

Коментари

Новини Варна