IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
18:54 | 9 ноември 2015
Обновен: 21:36 | 9 май 2024

Как си представяте Варна и работата си в ОбС през следващите 4 години?

Въпроси към Иван Портних, Ивайло Митковски, Борислав Гуцанов, Чавдар Трифонов, Димитър Карбов, Янко Станев, Ивайло Бояджиев и Тодор Балабанов

По материала работи: Борис Проданов
Как си представяте Варна и работата си в ОбС през следващите 4 години?

Кметът на Варна Иван Портних, общински съветници и председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов говориха за предаването “Европейска Варна” по тв “Черно море” веднага след първата сесия на новия местен парламент.

Иван Портних, кмет на Варна
- Как ще изглежда Варна след 4 г.?
- Преди две години обещахме много работа на варненци, мисля, че наложихме един наистина ударен темп на обновяване на града, получихме и оценка за това на изминалите избори, благодаря за доверието и за подкрепата, това е и силно мотивиращо, но  и силно задължаващо. Не само да запазим този темп, но и да го ускорим. И в момента продължава работата на много места в града, по бул “Ян Хуняди“, по бул. “Осми приморски полк“ и във “Виница”. Линейният ускорител скоро ще заработи, регионалното депо за отпадъци е почти готово, всичко по ул. “Иван Церов” е почти готово, остана само маркировката, и много, много други. Не сме спирали, защото тя, работата, не може да се отлага от кампании  и от избори, през цялото време продължихме да работим. По същия начин ще продължим и занапред. Нашата основна цел, както  нееднократно съм го казвал, е промяната да достигне до всеки варненец, до всеки един блок,  до всеки един вход, до всеки един дом. Ще работим в тази посока следващите 4 години.
- Има много очаквания, че  когато държавната и местната власт са от една партия,  това води до по-добри промени в града. Очаквате ли това да се случи и във Варна?
- Нашата задача на местна почва е да работим активно, да изготвяме проектите си,  да ги защитаваме,  да привличаме допълнително финансови ресурси,  за да можем тези важни за града проекти да продължим с още по- сериозен темп.  Вярвам, че ще получим подкрепа и от правителството, защото знаете, че само в последните девет месеца имаше много сериозна такава, за което благодаря, разчитаме  на подобна подкрепа и в бъдеще. Естествено с основен приоритет  магистрала „Хемус“, защото тя е от изключително значение за цялостното развитие на Варна   като морска столица на България.
- Очаквате ли да работите добре с този Общински съвет?
- Ще работим добре с всички, които милеят за доброто на Варна, за доброто на варненци, надявам се, без много празни приказки, без много политиканстване, с много повече конструктивност и  работа ще може да гарантираме с взаимодействието си с Общинския съвет това добро развитие, което сме очертали като планове.
- Коментарът Ви по темата със заплатите на общинските съветници – в някои градове има промени?
- Това е решение и работа на самия  Общински съвет, нека не смесваме функциите,  но знаете,  че аз още предния път, когато беше поискано увеличение на заплатите, бях категорично против и помните, че влязохме в дискусия тогава. Но в крайна сметка това си е решение на Общинския съвет.
- Промени в администрацията ще има ли – през 2017-а Варна става Младежка столица. Очаква Ви и много работа?
- Безусловно административна реформа трябва да се проведе, ще бъде проведена, за тези две години, което е относително кратък срок, направихме немалко, но има още какво да се направи. Видях всички тесни и слаби места в администрацията и в обслужването на гражданите, вярвам, че ще успеем да направим така, че след четири години хората наистина да отчетат,  че администрацията е отворена и в услуга на гражданите.
- Подготовката за зимния период – чисто административно забави ли се заради изборите?
- Разбира се, че кампанията и изборите са фактор , който забавя нормалния работен процес, но , както ви казах,  ние не сме спрели през цялата кампания да работим, защото тя, работата, наистина не търпи отлагане, така че с бързи крачки ще наваксаме, ако някъде има такова.
- На какъв етап е проектът за “Интегриран градски транспорт”?
- Работи се с изключително усилени темпове, има си срокове, те ще бъдат спазени, проектът ще бъде изпълнен в пълния му обем, надявам се, че до края на годината вече всички нови системи ще работят.
Ивайло Митковски, “Реформатори и патриоти”
- Г-н Митковски, преди началото на сесията г-н Трифонов сподели във фейсбук, че смята да бъде независим. Какво се случва в групата на “Реформаторите“?
- Групата е “Реформатори и Народен съюз”. Това е официалното име. Нищо съществено не се е случило. И на първо заседание на групата ще се структурираме.
- Кои са неотложните решения в сферата на  общинското здравеопазване, които новият ОбС трябва да вземе?
- Общинското здравеопазване се надявам, че ще тръгне по нов път, защото в предишния мандат, за съжаление, общината и общинското ръководство абдикираха от общинското здравеопазване, общината трябва да стане активен участник на пазара на общественото здраве.
- Отношението Ви по темата за възнагражденията – миналия мандат имаше дебат по тази тема?
- Това е въпрос на разбиране на Общинския съвет. По закон е определена една максимална граница. Въпрос на всяка група е да прецени какво ще бъде възнаграждението, какво ще прави всеки общински съветник с това възнаграждение,  вече е лично негов избор.
- Очакванията Ви от следващия мандат?
- Като начало положителни. Разговори за партньорство с нито една политическа сила не са водени до момента.
Борислав Гуцанов, БСП
- В ролята на опозиция ли ще бъдете в този Общински съвет?
- Категорично в ролята на опозиция. В съвета има нужда от хора, които разбират за какво става въпрос един път, от друга страна са опозиция, за да помага на управляващите, за да може градът да върви напред, опозицията има изключително важна роля и място във всеки един действащ парламент, имайки опозиция, ако има нормални управляващи, те биха се вслушали в нея и да направят така, че градът или държавата да вървят по един друг път и наистина да се съобразяват с всички политически партии и всички слоеве на града и населението, както и на държавата.Това е ролята на една истинска опозиция, каквато ще бъде и БСП.
- Водени ли са разговори с други политически партии за общи действия?
- Да,  има определени теми, по които са водени разговори. Но нека се конструира ОбС,  да видим по какъв път ще се тръгне, дали наистина управляващите ще са се главозамаяли от това, което се случи преди няколко седмици, или ще се върви по един път на диалога и на просперитета на Варна. За мен на първо място продължава да е развитието на икономиката на града. Ако имаме обща тема по развитието на икономиката, аз мисля, че можем да постигнем една много добра работа на местния парламент. Ако не – то може да се стигне и до по-сериозни сблъсъци, каквито бяха преди три години във Варна.
- За или против възнагражденията на общинските съветници?
- Аз съм гласувал и в Народното събрание да имат възнаграждения общинските съветници, така че съм си казал своето мнение по този начин, когато съм гласувал в парламента. А вече по какъв начин ще бъдат давани от всяка една политическа партия, зависи  дали ще бъдат вземани от съветниците, или  ще бъдат давани под формата на социални помощи на хора,  които имат нужда от това. Да, това е практика, която мисля, че е правилна, това винаги сме го правили в БСП и така ще продължим по този път.
Чавдар Трифонов, независим общински съветник
- Г-н Трифонов, публикувахте днес едно мнение, че предпочитате да бъдете независим в Общинския съвет. Можем ли да кажем, че имаме новина още преди клетвата на съветниците?
- Аз не го наричам новина това. Това, че не успяхме да конституираме групата в очаквания вид и да отразява резултата от изборите – не, не е такава новина, във всички случаи има тежки разделителни линии и ще бъде по-честно и към варненци, и към нашите избиратели да си ги кажем направо. За мен днес е първа крачка в Обс, първа крачка в това поприще и трябва да я направя правилно. Да, не може да има компромиси, които да не мога да поема. Това е причината да откажа да се присъединя към групата на “Реформатори и Народен съюз“.
- Как можем да очакваме от Вас да гласувате в ОбС като независим, в каква посока ще бъдат решенията, които Вие ще подкрепяте?
- Мисля, че много дълги месеци подред варненци, а и предполагам и  вие, чувахте програмата ми и основните направления, които смятам, че са добри за Варна. Вярвам, че ще бъда максимално активен в рамките на администрацията да работим за програмата на кмета и администрацията, абсолютно всичко, което е в посока на Варна, ще го подкрепя.
- За или против възнагражденията на общинските съветници сте?
- За възнагражденията на общинските съветници съм „за“, в размера, в който са, смятам, че са прекалено големи и не отразяват реалността. Да си общински съветник не е работа.
Димитър Карбов, НФСБ
- Очакванията Ви за следващия мандат?
- Големи, защото Варна има нужда от промяна и от конструктивен Общински съвет и ние от НФСБ ще направим всичко възможно да допринесем за добрата работа и адекватните действия на общинските съветници.
- Прогнозите Ви за мнозинството и според Вас опозицията как ще се конфигурира?
- Още не мога да се ангажирам с прогнози, ние ще работим за интереса на варненци, без да се конфигурираме с когото и да е.
- Развитието на общинската икономика: накъде оттук нататък?
- Това е изключително важен въпрос.Тук идва ред и на това – общината и Общинският съвет да създадат условия и гаранции най-вече за поставянето и осигуряването на бизнес климат.
- Коментарът Ви по темата за възнагражденията на общинските съветници?
- Това е много хубав въпрос. Аз съм подготвил предложение за учредяване на фондация, в която да постъпват заплатите и възнагражденията на общинските съветници.Чрез тази фондация да бъдем полезни на нашия град, т.е. тези пари да бъдат изразходвани по предназначение.
Янко Станев, СДП
- Очакванията Ви от следващия мандат, как виждате формирането на мнозинството и опозицията – ще има ли реална такава?
- Опозицията е два вида – скрита и явна. Явната опозиция е политическа опозиция, тоест тези, които следват предизборните си обещания към избирателите, които не харесват една политика, подкрепят друга политика, това е опозицията. Понякога тази опозиция след избори престава да бъде опозиция, но това не е мой проблем. Очакванията ми за Общинския съвет са да работи в темпото , в което се предполага вторият програмен период за усвояване на евросредства и въобще икономическото развитие на града. Оттук нататък ние би трябвало да следим за работата на общинските съветници и администрация, дали се движи в тази посока, която ще ускорява икономическите темпове за развитие на града.
- След всички мандати тук  очаквате ли изненади в конфигурацията на Общинския съвет?
- Със сигурност има какво да ме изненада, но предпочитам да е приятно. Предпочитам да ме изненадат всички със степен на отговорност, в която да проличава желанието ни да се придвижим напред. Желанието да решим определени въпроси, а не да ги замитаме под килима. Ако някога нещо ме е плашило – това е замитането на определен проблем под килима.
- Възнагражденията на съветниците – за или против сте?
- Разбира се, че законът е предвидил възнаграждения на съветниците, това е един популистичен въпрос. Сега тук пред вас, както много колеги са правили, трябва да извикам смело, че една стотинка или един лев трябва да е възнаграждението на съветниците. Аз отдавна съм преминал тази норма на популизъм. Разбира се, както съм казвал и преди, определено количество труд да се възнаграждава по определен начин. Това, което липсва в България и в частност във Варна, е нивото на експертизата. Когато нямаме такава експертиза, ние намаляваме ефективността на нашите решения. Аз самият се чувствам в определени сфери недостатъчно подготвен.Трябва да има други, които са подготвени. При това положение аз смятам, че въпросът е решен законно.
Ивайло Бояджиев, коалиция “Варна”
- Очакванията Ви от следващия мандат, формирането на мнозинство, ще има ли реална опозиция?
- Опозиция трябва да има. Това всъщност е контрагентът, който дава верния тон на управляващите. Аз почти съм уверен, че нашата група ще бъде този верен тон, който конструктивно ще предлага алтернативи в управленските решения на града. Давам за пример – ние ще застъпваме не затварянето на болници, неполитическото отношение към определени водачи, към определени ръководители в лечебните заведения, за една реална социално програма, а не в конфликт на интереси, управлявана от общински съветници, така че старите неща на нов глас ще ги кажем отново.
- Кои са спешните решения в общинското здравеопазване, които предстоят до края на годината?
- Отново напомням за закритата с решение на общински съветници туберкулозна болница , която е уникална за Североизточна България, в края на краищата тази агония трябва да бъде решена. Давам за пример Бургас, където беше решено, там е една от работещите болници в България. Надявам се ОбС с разум да възстанови дейността на тази болница. Онкологичната болница – линейният ускорител, чу се от кмета , че той гарантира, тоест парите ще пристигнат по отношение на проект, надявам се това да се случи. Надявам се да има стабилност по отношение на другите болници и декацета на община Варна при едно правилно управление и контрол от страна на Общинския съвет. Надявам се за един по-добър успех в края на годината.
- Възнагражденията на съветниците – за или против сте?
- Вижте, за мен, да го кажа направо пред моите съграждани, е популизъм този така зададен въпрос. Аз лично , когато съм имал възможност, съм дарявал заплатата си, могат да се видят списъците на дарителите на детската онкохематология. Заплатата в края на краищата е възнаграждение за някакъв труд и дисциплиниращо, когато конкретен общински съветник не взема участие нито в работата на Общинския съвет, нито на комисиите. Но ако има общо решение да се дарят нашите заплати, аз ще се присъединя.
Тодор Балабанов, ГЕРБ, председател на ОбС - Варна
- Очакванията Ви?
- Надявам се съветът да работи при по- увеличени темпове, да бъдем в синхрон с работата на администрацията, знаете последните две години от предходния мандат се наложиха много сериозни темпове по обновяването на града ни. Надявам се на подкрепа от всички колеги по отношение на конструктивни предложения, на  общественополезни решения.
- Какво може да направи Общинският съвет със своите лостове  по отношение икономиката на града ни?
- На първо място да подкрепя администрацията, виждате, има прекрасни идеи, които тепърва предстои да се реализират, ние трябва да ги покрепим. След това да приемем и добрите предложения на съветниците.
- До края на годината кои са спешните решения, които трябва да се вземат, коментар за общинското здравеопазване, включително и за Тубдиспансера?
 - За Тубдиспансера сме взели решение – там очакваме решение от Министерството на здревопазването. Спешните решения биха били свързани с общинския бюджет – актуализация, ако се налага, отчет за предходната година и стартиране на подготовката за бюджет 2016.
- Отношението Ви по темата за възнагражденията на общинските съветници?
- Това е тема, по която всеки общински съветник си решава как да постъпи, аз приветствам и дарителски кампании – въпрос на решение на всеки един от колегите.

 

Интервютата взе ТАТЯНА КИСЬОВА*

---

* Използвани са въпроси и на други медии.

Коментари

Новини Варна