IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
08:09 | 20 май 2017
Обновен: 14:57 | 30 април 2024

Започва проверка дали ядем храни "второ качество"

Ще се изследват шоколадови изделия, безалхкохолни напитки, месни и млечни продукти, детски храни

По материала работи: Борис Проданов
Започва проверка дали ядем храни "второ качество"

От 22 май започва сравнителна проверка на основни храни, които се консумират в България. Сравнението ще се прави с проби от две други държави-членки на ЕС.
 

Идеята е да се види какво е качеството у нас и в други европейски държави и дали тук то е по-ниско. Това обяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. 
 

Ще се изследват шоколадови изделия, безалхкохолни напитки, месни и млечни продукти, детски храни, каза Порожанов и уточни, че компаниите производители са от Швейцария, Дания, Холандия, Франция. 
 

Пробите от хранителните продукти ще се вземат до 30 юни, а след това ще се прави анализ по определени показатели. Те са определени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 

Показателите са уточнени в рамките на работна група, създадена още в средата на март тази година. Именно тази работна група е посочила кои продукти ще се изследват и по какви показатели.
 

Още в началото на ноември миналата година няколко държави от Източна Европа, сред които и България, подеха кампания да се сложи край на разликата в качеството на едни и същи хранителни продукти в Западна и Източна Европа.
 

От хранителната индустрия твърдят, че различията в съставките на някои стоки се дължат на особеностите на националните вкусове в държавите-членки на ЕС. 

 

 

Коментари

Новини Варна