IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
16:14 | 22 октомври 2014
Обновен: 21:09 | 25 март 2024

Общината: Учебните и социални заведения са готови за зимата

Католическата църква заявява готовност да осигури подслон и храна на 20 лица през студените зимни дни

По материала работи: Златина Добрева
18 градуса трябва да е минимум температурата в класната стая, за да може да се провеждат учебни занятия.

Училищата, детските и социални заведения във Варна са готови за предстоящия зимен сезон, съобщиха от общинските дирекции "Образование, младежки дейности и спорт", "Социални дейности" и "Здравеопазване". Извършени са ремонтни дейности на котлите в ОДЗ №12 “Първи юни“, ЦДГ № 3 “Детско градче“ и ЦДГ №12 “Пинокио“. Подменени са топлообменник и помпа в ОДЗ №14 “Дружба“, а в ЦДГ №21 “Калина Малина“ - разходомер и циркулационна помпа.
В ЦДГ №17 “В. Терешкова“ има нов котел и оборудване. Подменени са и котлите в СОУ „Н. Геров“ и ОУ „Св. Кл. Охридски“ в с. Константиново. В СОУ „Л. Каравелов“ до края на седмицата ще бъде монтирана горелка.
31 общински училища и 35 детски градини използват за отопление горивни инсталации с дизелово гориво. 10 училища, средношколското общежитие, ОДЗ №11 и ОДЗ №14 се отопляват с природен газ. Абонати на топлофикационното дружество „Далкия“ АД са 7 училища и 10 детски градини.
Директорите на детските заведения, като второстепенни разпоредители с бюджети, самостоятелно сключват договори с доставчиците. По-голямата част от тях вече са стартирали процедури за сключване на нови договори за предстоящия отоплителен сезон. Поддържаната наличност на гориво е приблизително 60% от капацитета на цистерните. Във всички детски градини и училища са извършени проби на отоплителните инсталации.
В социалните звена също е създадена организация за зимния сезон.
ДДЛРГ "Другарче" и ЦНСТ „Другарче“ се отопляват на ток и парно. Имат дизелово гориво за началото на сезона, храната там се доставя с кетъринг. Снабдени са с морска сол и пясък, които ще използват при заледяване.
ДДЛРГ "Надежда" се отоплява с еленергия, там също се доставя готова храна.
В Дом за стари хора "Гергана" са настанени 140 души. Социалното заведение разполага с гориво – газьол, има налични хранителни продукти от първа необходимост, както и пясък и морска сол за реакция при заледяване.
В СУПЦ "Анастасия д-р Железкова“ отоплението е на газ. Извършени са проби, всички радиатори работят, при нужда имат и отоплителни уреди. Има запас от хранителни продукти от първа необходимост.
ДЦДМУИ "Св. Йоан Златоуст се отоплява с парно, предстои оборудване на микробуса за работа при зимни условия, осигурено е гориво. Има запас от основни хранителни продукти.
В дом "Гаврош" се отопляват с еленергия, храната се доставя от външен доставчик.
В дом за стари хора "Св. Иван Златоуст" отоплението е с еленергия, храната се доставя от външен доставчик.
В ЦНСТ във “Владиславово” са настанени 8 деца, там отоплението също е с еленергия, храната се доставя с кетъринг, има запаси от пясък и сол за осигуряване на достъп до сградата.
Кризисният център SOS (в сградата на ДКЦ ІІІ – жк "Вл. Варненчик") е подсигурен с храна и отопление, както и звено „Майка и бебе“ в кв. „Аспарухово“.
Домашният социален патронаж разполага със запас от хранителни продукти и няма проблем с доставянето им. Наличният автопарк е оборудван със зимни гуми и вериги.
Социална кухня "Ралица" разполага със запас от хранителни продукти, готви се на газ и електроенергия. Има създадена организация за работа при зимни условия. Имат възможност да подслонят до 10 лица при лоши метеорологични условия.
От Католическата църква заявяват готовност да осигурят подслон и храна на 20 лица.
В приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица на ул. „Петко Стайнов“ в момента се извършва ремонт, очаква се да приключи до 12 ноември 2014 г. Започват проверки за готовността на снегопочистващите фирми за посрещане на зимата.

Коментари

Новини Варна