IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
13:39 | 27 юли 2017
Обновен: 13:52 | 2 май 2024

Варна помълча с благодарност за Освобождението си преди 139 години

Вижте някои от имената на варненци, направили града ни Морска столица на България

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

И тази година дворът на храма “Св. Архангел Михаил“ във Варна бе тесен, за да приеме всички, дошли с китка за паметника на руския войник на 27 юли. 139 години от освобождението на морската столица се навършват днес. Думи на благодарност, общоградско поклонение, благодарствен молебен за загиналите в Руско-турската освободителна война, тържествена церемония и военна музика. Както всяка година на този ден. Заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, Варна е последният освободен български град по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор. Свободата и е резултат на дълга дипломатическа война.

 

За да бъде обаче Варна морска столица на България, не бива да забравяме делото на няколко видни местни хора.

Антон Недялков-Карабатак, известен като много трудолюбив и честен човек. Неговата кръчма, срещу църквата "Св. Архангел Михаил", на която е църковен настоятел в продължение на 22 години е средище на българите и сигурно убежище за бунтовниците. В дълбоките изби са укривани български революционери, а когато са тръгвали, Антон ги изпращал с припаси и пари без да бъде подозиран от турците.

Георги Минков Сивков е единственият опълченец, роден и останал до края на живота си във Варна. Посмъртно е удостоен със званието Почетен гражданин на Варна през 2015 г.

В дома на Димитър Провадалиев са се събирали Васил Левски, Стати Попов и други революционери.

Учителят Димитър Станчев посреща с пламенната си реч руските освободители на 27 юли. Има голяма заслуга и за създаването на българското читалище „Възрождение“ и ученическото дружество „Просвещение“.

 

Димитър Стоилов оставя трайни следи в политическия живот на Варна в края на 19 и началото на 20 век.

Секретарят на Българското Поборническо дружество Желязко Попов е герой от боевете при Шипка и Шейново. Назначаван е два пъти за градоначалник на Варна, награждаван с множество ордени.

Последният секретар на дружеството – поборник и опълченец във Варна е Иван Драганов.

Иван Драсов допринася много като управител на областта за икономическото и културното развитие на града. За старите варненци от преди век дядо

 

Иван Пеев е бил уважавана личност, отдавали са му голяма почит, наричайки го Българският Скобелев.

Михаил Колони е бил два пъти кмет на Варна. Огромен е приносът му за развитието на морската столица. Създава Морската градина, изгражда градски хали и магазините на пазарите – за да е по-чист и подреден града

Отон Иванов – близо 40 години се грижи за механизма на градския часовник.

 

Капитан Петко Воевода. И няма думи, с  които да се опише всичко, що е оставил за родината ни.

Петър Енчев е един от основателите на Параходното дружество и на Варненското археологическо дружество.

Йордан Планински – участва в подготовката на четите на Христо Ботев, Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Създава Килийното училище във Варна. Една малка част от историческите личности, обвързали доброволно съдбините си с каузата за Освобождението на града ни. Те, както и много други са основоположници на модерна Варна. Част от тях не доживяват Свободата на родината.

 

“Не трябва да забравяме, че запазването на паметта на жертвите-герои от миналото е залог за духовното безсмъртие и цялостност на самосъзнанието на всеки един народ – каза генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук. „Нека завинаги останат в паметта мъдрите послания на нашата обща история, която е основана на героизма и горещото сърце на руското и  българското войнство и народ" – каза още консулът.

 

Поздравления към варненци отправиха още кметът Иван Портних и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Освен тях, венци и цветя пред паметника на руските войни бяха поднесени от представители на областната управа, на Общинския съвет, ВМС, ОД на МВР, районните кметове, почетния консул на Италия във Варна, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните, НПО и много граждани.

Припомняме, в 16.00 часа в Музея на възраждането ще се състои тържествено връчване на дарение – Гарибалдийско знаме. В 20.30 часа започва празничен концерт край фонтана на пл. „Независимост“.  Инициативата е на Община Варна и на Държавната опера в града.

Поклон пред подвига на всички знайни и незнайни герои!

Ели Маринова

снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна