IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:06 | 28 октомври 2014
Обновен: 07:11 | 16 април 2024

Алкохолът взе 4 жертви от началото на годината

В 3 от случаите фаталният край е настъпил след комбинация на концентрати с опиати

По материала работи: Златина Добрева
Алкохолът взе 4 жертви от началото на годината

От началото на годината във Варна има 4 смъртни случая след злоупотреба с алкохол. Това съобщи на пресконференция началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница доц. д-р Снежа Златева. Поводът бе представяне на резултатите от епидемиологично изследване за Варна „Търсене на помощ по повод остри интоксикации след употреба на наркотици и други психоактивни вещества при деца и млади хора“, финансирано от общинската дирекция „Превенции“. Една от жертвите е мъж на 43 г. с алкохолна болест. При другите трима – мъже на по 31 и 27 г., причина за фаталния край е комбинация от концентрирани напитки с различни видове опияти.
От началото на годината до края на септември през Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са преминали 331 души с остри интоксикации с наркотици и алкохол, сочат данните от изследването. Повечето от тях - близо 64%, са получили тежко отравяне от концентрирани спиртни напитки. На второ място са интоксикациите с наркотици – близо 30%, на трето – смесените интоксикации – дрога и алкохол.
Основният извод е, че честотата на средно тежките и тежките отравяния след употреба на опиати при младежите от 10 до 18 г. остава трайно висока от 2009 г. досега и превишава тази във възрастовата група 19-64 години. Тя се свързва с по-лесната уязвимост на младия организъм към наркотици и по-честите усложнения от тях. Отчита се също, че хоспитализациите след комбиниран прием на дрога и алкохол при учениците са нараснали и бележат пик през тази година. В това отношение те са 2 пъти повече, отколкото при възрастните. Този модел на употреба очертава бъдеща тревожна тенденция от по-бързо протичащи токсични ефекти, застрашаващи живота на младежите, и по-тежки увреждания на младия организъм и вероятно по-тежки бъдещи последствия в здравословен и социален аспект, обобщи доц. Златева.
Основната цел на изследването е да даде представа за значимостта на проблема, за да се набележи правилна общинска политика в тази насока, стана ясно още на пресконференцията.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна