IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
16:03 | 14 август 2017
Обновен: 16:06 | 23 април 2024

Нено Димов: Заради новите пречиствателни станции морето тази година е по-чисто

България се включва в идеята за кръгова икономика

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Водата в морето е много по-чиста през това лято и това е резултат от мерките, които са предприети през последните години – каза във Варна министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той участва в морската столица заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова, кметове от областите Варна и Добрич, областните управители, представители на туристическия бизнес и бранш в дискусията "За по-чист морски туризъм", която се провежда в Община Варна. Усилията на държава и места власт дават добри резултати след всички нови и възобновени пречиствателни станции. Веднага след туристическия сезон започва разширяването на пречиствателната станция на "Златни пясъци" и Приморско. Засега се очертава като основен проблем Синеморец, защото там  няма терен за построяване на пречиствателна станция. Надяваме се, че след като мине ОУП и неговата екологична оценка, и там ще се намери решение – допълни министърът.

 

Относно отпадъците в курортите, министър Димов заяви: "При всички положения разделното събиране е важно, общините са издали наредби в тази посока и срещат затруднения при проверката. Това е част от кръговата икономика, която е част от приоритетите на ЕС. Това, което е направило министерството и държавата, е да изиска това разделно събиране и третиране, а от тук нататък решенията не могат да бъдат универсални. Всеки знае своите локални проблеми. Ако имаше универсално решение то щеше да бъде елемент от европейско законодателство. Има локални решения. Ние трябва да работим на място, за да се намери най-доброто решение. Идеята на кръговата икономика, към която се присъединява идейно и България е това, което са отпадъци за едни, да се превърне чрез подходяща грижа и кръговрат в суровина за следващата брънка от веригата“.

 

След среща на министър Димов с представители на ветрохода на Гринпийс, който бе на посещение във Варненския залив е станало ясно, че идеята да се повиши съзнанието на всеки един човек за опазване на морето и околната среда като цяло трябва да бъде основен приоритет на всички – държава, местна власт, институции. В Украйна например има специални полицейски патрули, които следят през лятото за изхвърлени фасове и глобяват стриктно. Ето това е една добра практика, която може да заимстваме – допълни  Димов.

Ели Маринова

 

Четете още: Ангелкова: Само 3 нарушения на преместваеми обекти по морето това лято

Каним международни експерти, за да преразгледат Натура 2000

Коментари

Новини Варна