IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
13:27 | 29 октомври 2014
Обновен: 13:15 | 23 април 2024

Отрязаха такситата за по-високи цени

Постоянната комисия по транспорт към ОбС дори намали сегашните цени

По материала работи: Златина Добрева
Отрязаха такситата за по-високи цени

Постоянната комисия по транспорт към Общинския съвет отряза предложението на част от бранша за нови по-високи цени на таксиметровите превози. Предложението направи Димчо Иванов - председател на независим транспортен синдикат "Авто - 94". Според неговите разчети минималната цена на дневен пробег трябваше да бъде 1,20 лв., а за нощен 1,30 лв. на километър при досегашни цени 79 ст. и 89 ст. Вместо това комисията гласува минималните цени за Община Варна да бъдат 75 и 85 ст. за километър.
Предложението трябва да бъде гласувано на сесия на Общинския съвет.

 „Нашият транспорт е лукс и без него може. За разлика от градския транспорт на нас никой не ни дава субсидии за нищо. Много хора от нашия бранш работят незаконно на цената на билета и така подбиват не само нашата услуга, но и на градския транспорт. 98% от такситата са във фалшиви ООД-та. С новите цени ще се пресече сивата икономика. Сега возим под себестойността на услугата“, мотивира искането си Димчо Иванов.
„На фона на икономическата обстановка в страната и положението на хората предложените цени са високи. Много от такситата имат и помпи и без друго надуват сметките“, заяви Андрей Василев от ПП „Движение Нашият град“.
От комисията възразиха, че представените от синдикат „Авто – 94“ разчети за новите цени са направени на базата на нови автомобили, а таксиметровият парк във Варна не е нов. Председателят на комисията Жельо Алексиев представи справка за минималните цени на услугата в други общини, като се оказа, че там те са по-ниски от варненските. В Добрич например минималната цена на километър дневен пробег е 0,75 лв., а за нощен 0,85 лв. В Русе цените са 0,69 лв. и 0,79 лв. В Бургас – 0,75 лв. и 0,85 лв., в Пловдив 0,65 лв. и 0,75 лв., а в Ловеч – 0,69 лв. и 0,79 лв.
Марина Карапетян уточни, че комисията гласува минимални цени, а не задължителни. „Ние имаме вече гласувани максимални цени за километър дневен и нощен пробег – съответно 2 и 3 лв. Така че таксиметровите водачи имат голяма възможност сами да избират на какви цени да возят. Пазарна икономика е, никой не им фиксира задължителни цени“, обоснова се Карапетян.
Юлиян Атанасов
 

Коментари

Новини Варна