IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
15:59 | 2 ноември 2014
Обновен: 10:23 | 17 април 2024

Варненска област готова за голяма зима

Военноморските сили помагат при ледено бедствие

По материала работи: manager
Варненска област готова за голяма зима

83 екипа и 26 автомобила на електроразпределителното дружество ще работят по отстраняване на аварии в област Варна при усложнена зимна обстановка, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев, цитиран от Фокус.

 

Темата е коментирана по време на работно съвещание на Областния щаб за готовността на областта за работа при зимни условия, което се проведе през седмицата. От електроразпределителното дружество са информирали още, че е извършена профилактика на над 1000 трафопоста и на близо 3000 км въздушни електропроводи. Стоян Пасев допълни, че всички участници в съвещанието са докладвали за готовността на структурите, които ръководят, и предприемането на превантивни действия с цел да се намалят последствията за населението и да се осигури ефективно функциониране на инфраструктурата на областта при усложнена зимна обстановка. Военноморските сили също са заявили готовност с екипи, които да помагат при необходимост. Обезпечено е и здравното обслужване в областта при усложнена зимна обстановка. Екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна също са в готовност. В община Ветрино е съобщено за проблем с данните за пациентите на хемодиализа, тъй като личните лекари не са предоставили необходимата информация на кмета. При евентуално бедствено положение администрацията трябва да разполага с имената на пациентите, за да може да се реагира и те да бъдат извозени до Варна. От Регионалната здравна инспекция във Варна са заявили, че ще задължат лекарите да предоставят нужната информация. Приключили са процедурите за избор на фирми, които да поддържа пътищата при зимни условия в отделните общини, а тези, които имат собствена техника, са заявили, че тя е в готовност, допълни Пасев.

 

И тази година като проблем общините са посочили почистване на републиканската пътна мрежа. Кметовете на Девня, Ветрино и Провадия са заявили, че обикновено при тежка зимна обстановка Областно пътно управление – Варна, полага сериозни усилия за почистването на магистралата, непочистен остава второстепенният път за София. Представителите на местната власт са изразили становище, че е по-добре да има поне един изчистен и отворен път, визирайки стария път Варна – София, тъй като в този район работят около 5000 - 6000 варненци, които пътуват всекидневно. Проблем по отношение на почистването на републиканската пътна мрежа има и в Аксаково. Много често пътното управление не успява да изчисти републиканската мрежа и се налага фирмите, които поддържат кметствата, да почистват държавните пътища, за да достигнат до населени места в общината. Подобна е ситуацията и в още няколко общини, където при почистването със своя техника се включват земеделски кооператори.

Коментари

Новини Варна