Варна °
fallback
Новина на деня
08:05 | 24 октомври 2017
Обновен: 09:39 | 15 юни 2025

Лидери сме в производството на шафран заради суша в Иран

Французи изумени от качеството на растенията край Кремиковци

По материала работи: Пламен Янков

България има шанс скоро да се превърне в световен лидер при производството на шафран. Петгодишната прогнозата е на Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран. Потвърдена е от френски учени, изследвали насажденията от син минзухар у нас.

 

Те били изумени, като изровили от различни части на 3 дка нива близо до Кремиковци, средно по 15 луковици от гнездо. Според лабораторните данни, нашият шафран е и с много високо качество.

 

“Дългата суша и големите горещини са свили производството в Иран и са понижили качеството. Промените в климата у нас пък благоприятстват развитието на растението, от което се прави най-скъпата подправка в света. Само за една година от 1 луковица изникват нови 15”, обясни Тахиров пред "Труд", цитиран от dnes.bg.

 

Той е завършил икономика в България. През 1973 година избягал в Австрия, после в Швеция. Там учил световни политически инвестиции. Когато се завърнал в родината започнал да експериментира с отглеждането на син минзухар за шафран.

 

Сега заетите с това производство у нас са близо 5000 души. Доходът от 1 декар с минзухар в България е между 10 000 и 30 000 лева. Реалната цена на световните пазари е 10 000 евро за килограм.

 

Интерес към българския шафран вече има от Чили, Франция и Германия.

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback