IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
11:30 | 17 ноември 2014
Обновен: 19:48 | 17 април 2024

От днес КАТ ще глобява за износени гуми

От днес Пътна полиция ще налага глоби на шофьорите, които не са подготвили автомобилите си за зимния сезон.

По материала работи: Пламен Янков
От днес КАТ ще глобява за износени гуми

От днес Пътна полиция ще налага глоби на шофьорите, които не са подготвили автомобилите си за зимния сезон.

"Ще се спират автомобили от движение, ако се наложи. Ще се набляга преди всичко на гумите, дали съответно отговаря протекторът, който имат грайферите на автомобилите, отвинтени джанти, чистачките дали работят, устройства за миене на предното стъкло, фарове, стопове."
 
Това разкри по БНР Любомир Костадинов от Столичната дирекция на вътрешните работи. 

Глобата за износени зимни гуми може да бъде 50 лева, за светлините - 20 лева, добави той.
 
В закона няма изискване за задължително поставяне на зимни гуми, но полицията ще проверява дали грайферите на гумите имат минимум 2 мм дълбочина.

Според експертите обаче е добре гумите да са с протектори от поне 5 мм, за имат добро сцепление с пътя. 

Преди зимата е добре да се проверят също вентилационната система, да се смени със зимна течността за чистачки, да се инспектира температурата на замръзване на антифриза и да се провери акумулаторът. 

Започва зимното поддържане на пътищата

От днес се въвежда зимното поддържане в страната, каза по БНТ Лазар Лазаров, председател на Агенция „Пътна инфраструктура“. Почистващите фирми вече са задължени да поддържат необходимите количества луга и соли, иначе ги грозят финансови санкции. 

За да се съкрати времето за реакция, от фирмите се изисква 6 часа преди началото на прогнозирания снеговалеж техниката им да е на разположение на определените места, като шофьорите им трябва да са готови за започнат обработката. 

Максималният срок за провеждането на обработката на пътя от момента на спиране на снеговалежа или от момента за установяване на заледяването на пътищата варира от 2 до 8 часа, в зависимост от нивото на зимно поддържане на пътя.
 
Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж отново зависи от нивото на пътя и е от 3 до 10 сантиметра.
 
Поддържането на 20-те хиляди километра републикански пътища ще бъде осигурено от над 3 хиляди снегопочистващи машини, снегорини и техника за разпръскване на пясък, предаде БНР.

Коментари

Новини Варна