IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Новина на деня
19:05 | 2 декември 2014
Обновен: 09:32 | 11 юни 2024

Добричлии ни подхвърлят бездомните си кучета

105 четириноги от приюта в с. Каменар са осиновени от началото на годината, 3 пъти повече от 2013 г.

По материала работи: manager
ПРЕЗ ЕСЕНТА И ЗИМАТА много собственици на вили изоставят домашните си любимци и бездомните кучета по улиците се увеличават. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Имаме сигнали, че от съседни общини, в които няма приют за безстопанствени четириноги,  носят и изоставят на наша територия бездомни кучета. Една от тях е Добрич. За това алармира пред в. „Черно море“ зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов. На този етап не е заловен никой, но контролът в това отношение ще се засили. Изоставените по този начин кучета увеличават популацията на четириногите и община Варна е принудена да ги прибира в приюта в с. Каменар. Втората основна причина за нашествието от лаещи четириноги по улиците е, че преди зимата много варненци изоставят своите домашни любимци, охранявали през пролетта и лятото техните вили и дворове в лозята край града. Това са здрави кучета, некастрирани, което също допринася за увеличаване на популацията в морския град, каза още зам.-кметът. 


Той бе категоричен, че приютът в с. Каменар работи добре и това се дължи и на усилията на управляващата го ресорна общинска дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“. Данните за дейността му по основните показатели са в пъти по-добри в сравнение с м.г., посочи Иванов. Например през 2013 г. уловените безстопанствени кучета са 147, а през единадесетте месеца на 2014 г. – 846. Увеличението е близо 6,5 пъти. През м.г. кастрираните кучета са 58, сега – 678. По този показател увеличението е близо 12 пъти. През м.г ваксинираните четириноги са 111, сега – 828. И друг важен показател – осиновяването. През 2013 г. е намерен дом на 33 кучета, през т.г. – на 105.  Тези резултати говорят красноречиво за обема на работата. Проблеми в приюта обаче не липсват. Те са свързани най-вече с постоянната липса на средства, на обучени кадри и на ветеринарни специалисти.

 

Разчитаме много и на неправителствените организации, каза още Тодор Иванов. Повечето от тях са коректни. Когато установят нередности, идват на среща в общината, обсъждаме проблемите и заедно намираме решение. Много важно в това сътрудничество е намирането на общ език. Миналата събота например доброволците от едно НПО изведоха на разходка 44 кучета. Помолили сме ги все пак да не провеждат своите инициативи непременно в празничните дни, тъй като това е свързано със заплащане на извънреден труд на персонала на приюта, а общината не разполага с неограничени средства, посочи зам.-кметът. Той не скри, че има и НПО, които се изживяват като контролни органи. Идват в приюта само да критикарстват, не да критикуват, да търсят лични облаги и на базата на тях да обвиняват един или друг общински служител. Нерядко заснемат обстановката в приюта и пускат снимките в интернет, като преиначават фактите, каза още Тодор Иванов. 

 

Той похвали работата на общинското звено за контрол и регистрация. През 2013 г. неговите служители са работили по 223 жалби, през т.г. – по 257. Увеличение има и на броя на издадените актове за констатирани нарушения – 151 през м.г. при 202 сега. Същото се отнася и за наказателните постановления. През т.г. те са 183, с 61 повече в сравнение с 2013 г. След общинска полиция това звено е с най-много съставени актове за административни нарушения, обобщи зам.-кметът Тодор Иванов.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Коментари

Новини Варна