IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новина на деня
19:04 | 7 декември 2014
Обновен: 13:19 | 23 април 2024

Фирма фантом обира хората през интернет

Десетки варненци "изгорели" с телевизори, телефони и друга техника

По материала работи: Юлиян Атанасов
Фирма фантом обира хората през интернет


Фирма фантом обра десетки варненци, "продавайки" различна техника в интернет. Измамените са си направили страница в социалната мрежа и се оказало, че същата фирма успяла да измами още много хора в Пловдив, Велико Търново, София и други градове.
"При нас е получен сигнал за въпросната фирма. Икономическа полиция разследва случая. Засега повече подробности не мога да кажа", обясни за "Черно море" говорителят на варненската полиция Ивана Милева. Пострадалите са подали жалба и в Комисията за защита на потребителите, където също е образувана проверка.
Фирмата се казвала "Гроупони", а измамната схема е елементарна. Напреднали в технологиите наследници на Остап Бендер регистрирали сайт за търговия в интернет. Предлагали ваучери за телевизори, телефони и друга техника. Едната от измамените варненки превела 450 лв. за телевизор, а друга - 180 лв. за мобилен телефон. След като минали няколко дни, а предплатената стока така и не пристигнала, жените решили да се свържат с представители на фирмата и... всеки може се сети какво се е случило нататък. Първо, такъв сайт вече изобщо не съществувал. Такава фирма - също. Телефоните били вече изключени, електронната поща - изтрита. Все едно никога не ги е имало.
Едната от измамените жени споделила в социалната мрежа преживяното от нея и малко по-късно с нея се свързала друга жертва на същата фирма фантом. Така в рамките на няколко часа десетина души споделили, че също са били измамени от "Гроупони". Варненка, която превела пари за мобилен телефон, отишла в Трето РПУ да подаде жалба, но оттам я върнали, като й обяснили, че сумата е под 200 лв. и нямало престъпление. Тя споделила с другите и в крайна сметка няколко от измамените варненци се събрали и подали жалби до полицията, прокуратурата, КЗП и още няколко институции с надеждата, че органите на реда ще си свършат работата и ще успеят да заловят измамниците. Те са уверени, че в навечерието на коледните и новогодишните празници същите измамници се "вихрят" с пълна сила в интернет и обират други хора.
Според експерти колкото и да са добри с технологиите, измамниците няма как да не са оставили следи в глобалната мрежа и разкриването им няма да бъде трудно.

Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна