IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
13:42 | 9 май 2018
Обновен: 16:47 | 13 май 2024

Прибраха алкохолен турист в токсикологията във Варна

Има увеличение и на опитите за самоубийство

По материала работи: Пламен Янков
Прибраха алкохолен турист в токсикологията във Варна

Чуждестранен турист попадна в клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна след прекаляване с алкохол. Това научи Медийна група „Черно море“ от нейния началник доц.д-р Снежа Златева. Мъжът, който е на 40 г., дошъл на почивка у нас, явно и с намерение да изпробва родните спиртни питиета. Животът му вече е вън от опасност, благодарение на адекватните мерки на токсиколозите. Това е първият случай на алкохолен туризъм от началото на годината. 

 

През последните няколко седмици се забелязва увеличение на опитите за самоубийство, каза още доц. Златева. Повечето от тях са извършени със свръхдоза лекарства. Зачестяването на случаите за самоотравяне се обяснява с обостряне на депресиите през пролетта. Пациентките са насочени към психиатър.  


Със затоплянето на времето има и увеличение на ужилените от пчели, оси и стършели. Повечето от пострадалите са с остри и тежки алергични реакции.  Съветите на токсиколозите са при излети сред природата да се използват репеленти(препарати, отблъскващи насекомите). Най-добре е да се носят светли дрехи, по възможност с дълги ръкави и крачоли. Никак не е добре да се слагат силни парфюми, тъй като миризмата им привлича силно жилещите насекоми. Ако човек знае, че е алергичен, трябва да носи със себе си противоалергични средства. Най-добре е за тях да се консултира с лекар.

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Коментари

Новини Варна