IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
11:12 | 5 юни 2018
Обновен: 16:09 | 23 април 2024

100 млн. лева са необходими за справяне с наводненията във Варна

Отнесеният асфалт ще е за сметка на фирмите изпълнители

По материала работи: Слав Велев
100 млн. лева са необходими за справяне с наводненията във Варна

100 млн. лева са необходими за справяне с наводненията във Варна. Това каза кметът на Варна Иван Портних на извънреден брифинг  днес.

 

Колектор за дъждовната вода Битоля-Пирин, който да бъде отделен от битовия,  ще предпазва централната част от бедствия при интензивни валежи, обясни кметът. Реализирането на проекта възлиза на стойност 100 млн. лева.

 

"Ясни са проблемните ниски части на града, но проблемните зони, където имаше и закъсали автомобили са с нерешен въпрос за дъждовната канализация от десетилетия. В централната градска част канализацията е смесена," каза кметът.  

 

Интензитетът на валежите от вчера е сходен с този от трагедията в Аспарухово  преди четири години, обясни още Иван Портних. От 75 до 160 л. на кв. м. е количеството на падналия дъжд за по-малко от два часа.

 

Прелели шахти са причината подлезът на ул „Шипка“ да се превърне в канал, проблемът с отводняването там е заради битовия колектор, стана ясно още на пресконференцията.

 

Кметът посочи, че има готови проекти за разделянето но дъждовната от битовата канализация в централната градска част от една страна и от друга за изграждането на колектора Битоля-Пирин, който ще пресича идващите дъждовни води от високата част на града.

 

Земни маси са били отнесени на много места от разделителните ивици по булевардите. Работни групи вече разчистват наносите. Правят се и проверки за проводимостта на шахтите.

 

Отнесената асфалтова настилка в новоремонтираните участъци ще бъде възстановена за сметка на фирмите изпълнители, увери кметът.

 

Мариана Стойкова

 

Коментари

Новини Варна