IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
14:05 | 6 август 2018
Обновен: 07:13 | 9 май 2024

Бум на колабирали в жегите във Варна

С 10% се увеличиха обажданията на тел. 112, варненци търсят прохлада в морето

По материала работи: Борис Проданов
Бум на колабирали в жегите във Варна

С около 10% се е повишил броят на сигналите в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна през летния сезон. До момента няма случаи на удавени хора в морето.

 

Както всяка година и през това лято с настъпване на жегите се увеличават и повикванията на тел. 112.  Обажданията най-често са за колабирали пациенти, тъй като високите температури влияят основно на хората, които имат проблеми със сърдечно съдовата система.

 

„Също има и от туристическия сезон алкохолни опиянения, като повикванията са и от курортните комплекси“, каза Мария Стоянова – медицинска сестра в ЦСМП-Варна.

 

До момента няма случаи на удавени хора в морето край Варна. Това се случва за първи път от няколко години насам, подчертаха от Центъра за спешна медицинска помощ.

 

Варненци масово ходят на плаж и се къпят в морето за справяне с жегите. Търсят обаче сянка, за да не са изложени на парещото слънце.

 

Медиците припомнят че в най-горещите дни е добре да приемаме повече течности и да носим светли дрехи от естествени материи.

 

„Възрастните и майките с деца примерно разходките да са в сутрешните часове и следобед – вечерните часове, просто по обяд да са всички по домовете“, добавя Мария Стоянова.

 

Максималната температура във Варна в следващите 10 дни ще остане около 30 градуса.

 

Полина Петрова

 

Още по темата: Спасители: Морето е най-опасно през август

Коментари

Новини Варна