IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
17:24 | 29 септември 2018
Обновен: 11:50 | 12 май 2024

Даряват първия кувьоз за Родилното отделение още на 8 октомври

Тонове с капачки донесоха хиляди варненци в кампанията „Аз вярвам и помагам”

По материала работи: Юлиян Атанасов
снимки: Ели Маринова

Заразна добрина. Като море, започнало от ручей. От една добра идея, внедрена у нас от шепа добри и чисти хора. Да заделяш всеки ден малкото пластмасово колелце, затварящо бутилката ти с напитка, за кауза. За добрина, която се очаква да помогне другиму. Без да очакваш в замяна нищо. Кампанията „Аз вярвам и помагам” наистина зарази цялата страна. В мащабната варненска акция в събота десетки хиляди варненци дойдоха с торбичките си с капачки. Нещо повече. Вдигнаха се хора от Попово, Разград, Бяла, Обзор, Каварна, Балчик.

 

Още след 10 дни, на 8 октомври ще бъде извършено първото дарение на кувьоз за новородените в Родилно отделение на варненската УМБАЛ „Света Анна”, закупено с капачки за рециклиране от кампанията „А вярвам и помагам”. Това каза един от организаторите на инициативата, Владислав Николов. „Имаше чакащи хора с торби, пълни с капачки още в 9 часа, когато открихме кампанията – сподели Владислав.Открихме сутринта с музикантите от музикалното училище „Добри Христов”. За моя радост напълнихме първия контейнер още в 9.30. Цели 3,5 - 4 тона капачки бяха събрани само за половин час. Изключително голям интерес. В следващите седмици ще обявим каква ще бъде организацията по събирането на капачките оттук нататък. На 8 октомври, понеделник ще бъде предадено първото дарение – кувьоз за Родилно отделение на Окръжна болница. Ще има още едно дарение – кувьоз за АГ-болница. Най-вероятно следващата кампания ще бъде през април, 2019 година. Дотогава моля, не предавайте капачки на никого!” – призова Владислав Николов.

Преоблечен с тениска на кампанията бе и кметът на Варна Иван Портних, който дойде с децата си и торбичка с капачки.

 

„Много се радвам, че тази инициатива е подкрепена от толкова много варненци, а виждам по регистрационните табели, че има и хора от други близки градове, които са дошли, за да се включат – сподели кметът. Поздравявам организаторите за тяхната последователна работа в популяризирането на тази прекрасна кампания. Вярвам, че тя е възпитателна – от най-малките, до нас, по-възрастните.  Темата с рециклирането е актуална за нашето общество, за нашето време и ние трябва  да се научим, че трябва да сме отговорни към природата, към третирането на отпадъците. Виждаме как с общи усилия ще бъде свършена една прекрасна благотворителна инициатива. Пожелавам успех на кампанията. Ние я подкрепяме доколкото можем чисто институционално. Надявам се догодина да има още повече камиони, пълни капачки да отпътуват оттук – каза още Иван Портних.

 

Цели класове от малчугани в началните класове се вдигнаха, заедно с учителки и родители, за да донесат своите торбички. Децата са събирали капачки в продължение на няколко месеца с ентусиазъм и вкупом обясняваха защо го правят. Знаеха и за каузата в помощ на недоносените бебенца, и за опазването на планетата ни от излишен товар. Вече са устремени към следващата кампания и започват да събират нови капачки от същия ден.

 

От името на организаторите и от наше име – БЛАГОДАРИМ, ВАРНА! За съпричастието, за доброто и за човещината! Защото един от основните вселенски/Божии закони е да дадеш, без да чакаш нищо в замяна. Само така и на теб ще ти бъде дадено.

Ели Маринова

Снимки авторът

Мащабно събиране на капачки осигурява нови кувьози за болниците във Варна

Коментари

Новини Варна