IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
14:46 | 3 октомври 2018
Обновен: 12:59 | 25 април 2024

Варна е трета по забележки за недостъпна среда за инвалиди

Това сочи междинният доклад на Комисията за защита от дискриминация

По материала работи: Пламен Янков
Варна е трета по забележки за недостъпна среда за инвалиди

Варна е на трето място в страната по образувани преписки за недостъпна архитектурна среда за хора с увреждания. Това сочи междинният доклад на Комисията за защита от дискриминация (КЗД). С най-много образувани производства са София – 66, Ловеч – 30 и Варна – 26. За морския ни град преписките са срещу 8 държавни институции, 7 банки и застрахователни компании и 1 мобилен оператор. Проверките са извършени в периода април – септември т.г. в изпълнение на националната кампания „Достъпна България“. В нейните рамки КЗД прави самостоятелна оценка на обекти, образува производства и налага предвидените в закона санкции. Обект на контрол са държавни и общински институции, банки и застрахователни дружества, телекоми и разнородни големи търговски обекти като аптеки, пощенски станции и други. 

 

Общият извод от доклада е, че недостъпната среда е общонационален проблем въпреки положителните примери, свързани с градска среда в много областни центрове.


Общото впечатление е, че множество частни обекти, както и не малко държавни и общински продължават да остават недостъпни за хората с увреждания. От проверените 538 обекта само 60 са включени в календара на кампанията. За останалите 478 са извършени самосезирания по реда на Закона за защита от дискриминация и са образувани преписки.  


Недостъпността е навсякъде – не само в големите областни центрове и в по-малките населени места. 


Във връзка с това КЗД обявява код „Червено“ за недостъпна среда в цялата страна, се казва още в доклада.

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Коментари

Новини Варна