IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
12:33 | 26 март 2019
Обновен: 23:16 | 13 май 2024

С военни почести Варна отбеляза Деня на Тракия (Снимки)

Председателят на парламента Цвета Караянчева прие почетния караул по повод 106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост

По материала работи: Ставри Таргов
С военни почести Варна отбеляза Деня на Тракия (Снимки)

106-ата годишнина от превземането на Одринската крепост бе отбелязана с военни почести в Деня на Тракия във Варна. Церемонията се състоя пред Паметник-портала на Осми приморски полк. Участие в нея взе председателят на народното събрание Цвета Караянчева.

 

Тя прие и почетния караул под съпровода на духовия оркестър на ВМС. В своето слово тя каза, че 26 март е паметен ден, в който скланяме глави пред подвига на българските войни, превзели Одринската крепост. На тази дата си спомняме и за суровата гибелна съдба на тракийските бежанци.

 

Тя ни научи, че скръбта не се лекува с мъст, а с опрощение и на това, че никога не бива да забравяме. Винаги, когато сме на кръстопът, сме търсили решения и в миналото. Това ни помогна да построим една съвременна и просперираща държава. С думите „Бог да пази България“, завърши словото си председателят на парламента.

 

Прочувствено слово произнесе и Румяна Вълчева, председател на Тракийско дружество "Капитан Петко Войвода". В него тя припомни най-важните моменти от Балканската война, от победите на българската армия и участието на 8-ми Приморски пехотен полк в сраженията.

 

Заупокойна молитва отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

 


Сред официалните гости на церемонията бяха също кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев,
председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, дипломати, народни представители и  много граждани.

 

26-ти март е обявен официално през 2006 г. за Ден на Тракия. На тази дата се почитат подвигът на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.

 

Чества се като годишнина от деня, в който е превзета Одринската крепост на 26 март 1913 г. от Българската армия през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество.

 

Българите губят в атаката 1 316 убити и 6 329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи. Одринската крепост е превзета от Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов.

 

Ставри Стефанов

 

Снимки Пламен Гутинов

 



 


 


 


 




 


 



 

 
 
 
 
 
 

Коментари

Новини Варна