IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
15:03 | 3 февруари 2015
Обновен: 13:59 | 1 май 2024

До часове отменят евакуацията и бедственото положение в община Дългопол

Още утре започваме опис на щетите, каза кметицата Маринка Иванова

По материала работи: Златина Добрева
До часове отменят евакуацията и бедственото положение в община Дългопол

До няколко часа се очаква да бъде отменено бедственото положение и евакуацията на засегнатите хора от община Дългопол. Това заяви преди минути областният управител на Варна Стоян Пасев.
Министрите на вътрешните работи и на околната среда и водите - Веселин Вучков и Ивелина Василева, заедно с главния секретар на МВР - Светлозар Лазаров, се запознаха с обстановката на язовир Цонево.
Тук бяха още областният управител Стоян Пасев и кметът на Варна Иван Портних. Пасев заяви, че в 16 часа свиква кризисния щаб, който ще вземе решение за отмяната на бедственото положение и евакуацията.
"Актуалната обстановка към момента в община Дългопол се нормализира. Язовир Цонево прелива със 120 куб. м в секунда, а контролирано се изпускат още 25 куб. м в секунда. Тенденцията е на намаляване на нивото. С метър и половина е паднало нивото на река Камчия. В горната част на реката яз. Тича има все още свободен обем, а яз. Камчия прелива малко", заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя допълни, че и в останалите бедстващи райони в страната обстановката се успокоява, но въпреки това там са взети всички превантивни мерки.
"В община Дългопол има залети земеделски земи, но тепърва ще се изчислява какви са щетите", добави министър Василева. От пожарната обявиха, че е започнало отводняването на засегнатите 64 къщи.
Според кметицата на Дългопол Маринка Иванова бедственото положение и евакуацията трябва да бъдат отменени. "Още утре започваме опис на щетите. Съставили сме комисия за тази цел", каза Иванова.
Вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че не е било грешка евакуирането на хората. "Въпреки че обстановката се успокоява, населението трябва да изпълнява стриктно указанията на властите, а не да се мисли, че всичко е приключило", каза Вучков.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна