IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
14:28 | 7 август 2019
Обновен: 15:44 | 25 април 2024

Михаил Мутафов с наградата за цялостно творчество в „Любовта е лудост“ 2019

Какво ще видим във фестивалните дни от 24 август до 2 септември

По материала работи: Слав Велев
Михаил Мутафов с наградата за цялостно творчество в „Любовта е лудост“ 2019

Остават броени дни до 27-то издание на Международния филмов фестивал (МФФ) „Любовта е лудост”. В залите на Фестивалния и конгресен център зрителите ще гледат повече от 90 игрални филмови заглавия. „Високо качество на филмите, количествено присъствие, увеличена география и различни интересни гости сме подготвили и тази година – каза на среща с журналисти проф. Александър Грозев, художествен директор на фестивала “Любовта е лудост“. Ще има няколко секции като най-голям интерес представлява конкурсната програма, в която ще се надпреварват 12 филма. Има много млади автори. Като част от втората състезателна програма ще участват филми на дебютанти, които ще бъдат оценявани от младежко жури, начело с ментор.

 

Председател на журито ще бъде Виктор Чучков. В състава му влизат още англичанина Александър Перкинс, който преди две години грабна наградата за главна мъжка роля, както и актрисите Ирина Линдт и Илеана Даналаче. Началото на програмата поставя френския филм „Двойствен живот“, а краят ще е изненада. Организаторите само загатнаха, че тази „изненада“ е участвала на тазгодишния филмов фестивал в Кан. От него ще бъдат включени и още заглавия във варненския 27-ми „Любовта е лудост“. Като съпътстваща програма във фоайето на ФКЦ ще има изложба с кадри от Кан и автографи на големи артисти. Ще гостуват заглавия от фестивали в Европа, Латинска Америка и Азия“, допълни Грозев.

 

Зрителите ще видят и филми от Аржентина, Китай, Индонезия, Финландия, както и българска лента, заснета в Индия. За първи път ще видим подновената зала „Европа“ с нови седалки с повдигнати столове и повече разстояние между тях – каза Тошко Гяуров, директор на ФКЦ.

 

В програмата на фестивала има международен конкурс /12 филма, произведени през последните две години/,  панорами на филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света, най-горещите предстоящи хитове, филми на отделни автори, школи, течения и национални кинематографии, ретроспективи на българското кино. Над 200 души ежегодно са гостите на фестивала, включващи елита на българското кино и изтъкнати чужди творци, кинокритици и киножурналисти. Традиционно на фестивала се акредитират над 50 водещи български медии. Фестивалът е основан през 1993 г. Програмата има конкурсен характер и включва селектирани филми, произведени през последните две години, третиращи темата за любовта. Открива се в последния петък на август всяка година.

 

На 25 август от 18.30 ч. ще има представяне на биографичната книга на актрисата Катерина Евро. Тя ще участва в една от българските ленти в конкурсната програма – „Пътуващо кино“ – комедия на режисьора Илия Костов.

 

Със сигурност културната общественост и варненци, обичащи киното и театъра ще бъдат щастливи от факта, че наградата за цялостно творчество в „Любовта е лудост“ 2019 ще получи големият ни актьор Михаил Мутафов. Заедно с приза, за него е приготвена картина на брата на Никола Манев – Добри.

 

В програмата е включено и документално кино със 7 заглавия. „Непобеденият генерал“ пък е филм за брата на големия ни писател Иван Вазов – генерал Владимир Вазов. Поканени са всички режисьори. 

 

SEEN ще бъде част от младежката конкурсна програма . Една реалистична история, разширена в триптих, която има за цел да повдигне въпроси за състоянието и бъдещето на нашите взаимоотношения, повлияни от модерните технологии.

Ели Маринова

Снимки авторът

 Тук може да видите всички заглавия: 

 

Коментари

Новини Варна