IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
08:29 | 10 октомври 2019
Обновен: 22:48 | 9 юни 2025

По-скъпо свинско заради Африканската чума

Килограм охладено месо за готвене струва около 8 лева

По материала работи: Пламен Янков
По-скъпо свинско заради Африканската чума

Цената на свинското месо се вдига след случаите на Африканска чума по свинете. Производители сигнализират, че след като в страната над 130 000 животни от ферми бяха умъртвени предлагането не може да отговори на търсенето.

 

Килограм охладено свинско месо за готвене струва около 8 лева, отбелязва Дарик. Увеличението е забелязала и Атанаска Аршинкова.


Много се вдига. По 6 лева беше, пък сега 7-8 лева отива. . Тази висока цена ни отказва да купуваме, въобще ни отказва да ядем, казва тя.

 

Въпреки това - за Коледа на трапезата месо ще има, сигурна е Иванка Страшимирова.

 

Ще отделим, защото си знаем от едно време и си спомняме времето на клането на прасететата и затова малко ни е трудно да го забравим и отделяме, казва шуменката.

 

Възходяща промяна в цената има и при животновъдите. Цената на живо тегло свинско е около 2,90 лева за килограм.


В началото на годината тя е била 2,40 лева. Увеличението се дължи на тежката обстановка както в България, така и в световен мащаб заради Африканската чума, смята д-р Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите

 

При такова голямо унищожаване на свине и на животни, които излизат от употреба и от пазара – стоката, суровината става дефицитна – това налага и едно увеличаване на цената на свинското, казва тя.

Оказва, че вносното свинско месо е по-евтино, от българското. 

 

Д-р Полина Хаджистоева отбелязва, че неговото предназначение по-скоро е друго.

 

Има по-евтино месо, което се използва за преработка – вносно, което е замразено, но то не е за директна консумация, то се използва за месопреработка и производство на колбаси и заготовки от раздробено месо, посочва тя.

 

Експертите обаче прогнозират, че няма да има причини за поскъпване на свинското месо и около Коледа.

Коментари

Новини Варна