Варненски заведения вече пускат менюта с алергените

Oт БАБХ засега проявяват разбиране към ресторантьорите и не глобяват

Варненски заведения вече пускат менюта с алергените

Варненски заведения започват да предлагат на клиентите си списъци с алергените, които съдържат някои от храните в менюто. Това установи репортерска проверка на вестник „Черно море“.
Така например известна бирария е решила да сложи притурка към менюто си, в което описва какви алергени се съдържат в блюдата. Белият лист започва с учтивото обръщение „Уважаеми гости“. После се цитира наредбата, която задължава заведенията да публикуват въпросната информация. След изброяване на опасните съставки домакините най-любезно пожелават на гостите си „Добър апетит“.
„Черно море“ първи писа преди дни, че от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) засега проявяват разбиране към варненските ресторантьори и още не глобяват, а дават предписания. За това потвърди тогава пред вестника ни и шефът на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) Павлин Косев.
Друго заведение за хранене е решило да изготви изцяло ново меню. В момента сме в процес на промяна на менютата си и ще използваме момента, за да добавим и алергените, каза управителят пред „Черно море“.
За повечето ресторантьори изготвянето на изцяло ново меню, в което да са включени алергените, е сериозна инвестиция, на която все още не се наемат. Те предпочитат притурките.
Припомняме, че изискването за обозначаването на алергените е още от 13 декември 2014 година. БАБХ се позовава на евродиректива. При първо нарушение глобата е от 500 до 1000 лева, а за повторно санкцията може да скочи дори до 3000 лева.
Деян Михайлов

Новини

Коментари

Новина на деня
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата