Варна °
fallback
Новина на деня
09:24 | 5 март 2015
Обновен: 18:45 | 22 юни 2025

Варненски заведения вече пускат менюта с алергените

Oт БАБХ засега проявяват разбиране към ресторантьорите и не глобяват

По материала работи: Златина Добрева

Варненски заведения започват да предлагат на клиентите си списъци с алергените, които съдържат някои от храните в менюто. Това установи репортерска проверка на вестник „Черно море“. Така например известна бирария е решила да сложи притурка към менюто си, в което описва какви алергени се съдържат в блюдата. Белият лист започва с учтивото обръщение „Уважаеми гости“. После се цитира наредбата, която задължава заведенията да публикуват въпросната информация. След изброяване на опасните съставки домакините най-любезно пожелават на гостите си „Добър апетит“. „Черно море“ първи писа преди дни, че от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) засега проявяват разбиране към варненските ресторантьори и още не глобяват, а дават предписания. За това потвърди тогава пред вестника ни и шефът на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) Павлин Косев. Друго заведение за хранене е решило да изготви изцяло ново меню. В момента сме в процес на промяна на менютата си и ще използваме момента, за да добавим и алергените, каза управителят пред „Черно море“. За повечето ресторантьори изготвянето на изцяло ново меню, в което да са включени алергените, е сериозна инвестиция, на която все още не се наемат. Те предпочитат притурките. Припомняме, че изискването за обозначаването на алергените е още от 13 декември 2014 година. БАБХ се позовава на евродиректива. При първо нарушение глобата е от 500 до 1000 лева, а за повторно санкцията може да скочи дори до 3000 лева. Деян Михайлов

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback