IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна
Новина на деня
16:05 | 16 септември 2020
Обновен: 12:16 | 26 февруари 2021

Областният: Нови каптажи и яз.„Цонево” спасяват Варна от водна криза

Под Варна и Добрич е едно голямо езеро. Вода има толкова много в този край, коментира Стоян Пасев

По материала работи: Слав Велев
Областният: Нови каптажи и яз.„Цонево” спасяват Варна от водна криза

Във Варненска област може да се осигури алтернативно водоснабдяване чрез изграждане на нови каптажи. В региона има и стари каптажи, които са запечатани, но при необходимост могат да се използват. Това заяви за Дарик областният управител Стоян Пасев. Той увери, че към момента Варна не е изправена пред водна криза. 

 

„Под Варна и Добрич отдолу е едно голямо езеро. Вода има толкова много в този край”, изтъкна Пасев. Той припомни, че нов каптаж миналата година е бил изграден във Вълчи дол, с дебит от 100 литра в секунда. 

 

Като цяло карстовите извори в Девня имат достатъчно голям дебит, за да осигурят нужното количество питейна вода за цялата Варненска област. Дебитът им е около 3000 литра в секунда, а водоползването на цялата Варненска област е 1500 литра в секунда. Водата от карстовите извори обаче излиза в пъти по-скъпо от тази от язовир „Камчия”, защото се добива с помпи, докато от язовира идва на самоход, обясни Пасев. Той не изключи увеличеното потребление от Девненските извори да се отрази и на цената на водата във Варненско. 

 

Причина за необичайно ниското ниво на язовир „Камчия” е сушата. Водохранилището на се ползва от промишлени предприятие и край бреговете му няма ВЕЦ. Съотношението между областите Варна и Бургас при водоползването от язовира е 40 към 60. „Камчия” обаче е единственият водоизточник за Бургас, отбеляза Стоян Пасев.

 

За Варненска област като алтернативен източник би могъл да се използва язовир „Цонево”. През миналия век са били изградени довеждащи колектори, които не са ползвани, но са в добро състояние. Необходимо е обаче изграждане на пречиствателна станция.

 

Според областния управител, сериозен проблем е големият процент загуби на вода в мрежата. За ВиК-Варна той е около 60 на сто, заради старите и компрометирани водопроводи. 

Коментари

Новини Варна