IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
10:47 | 25 септември 2020
Обновен: 00:21 | 18 април 2024

Планират изграждане на “леко метро” във Варна

То ще обхваща трасето от индустриалната зона на града до курортния комплекс „Златни пясъци“

По материала работи: Ставри Таргов
Планират изграждане на “леко метро” във Варна

Изграждане на скоростен екологичен транспорт във Варна е едно от предложенията, които разгледа на заседанието си ПК”Финанси и бюджет”.

 

Ако проектът се осъществи, т. нар. „леко метро“ ще обхваща трасето от индустриалната зона на града до курортния комплекс „Златни пясъци“.
 

 

Предложението ще се реализира като част от инфраструктурния обект „Проектиране на реконструкция на бул. „Цар Освободител” в участъка от бул.“Васил Левски” до пътен възел Летище, район Младост, район Владислав Варненчик“.

 

Мотивите за изграждане на „леко метро“ са увеличения брой на автомобили в града и намалената пропускателна способност на голяма част от формираната улична мрежа.

 

Не на последно място причини са влошената екологична обстановка, големите задръствания и трудното придвижване с градския транспорт.

 

Заложената сума от 240 000 лв. ще бъде изразходвана за предпроектни проучвания, за определяне на терен за депо и изграждане на бул.”Цар Освободител” и изготвяне на техническо задание за избор на изпълнител за изготвяне на инвестиционен проект – фаза технически проект.

 

Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на община Варна за 2020 г. като компенсирана програма.

 

Решението ще бъде окончателно прието на заседание на ОбС - Варна.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна